Beheersbare jaarwisseling in Zuidplas

Foto ter illustratie

Zuidplas – Dit jaar ging de jaarwisseling gepaard met de nodige vuurwerkoverlast, ondanks het landelijk vuurwerkverbod. Toch spreekt de gemeente Zuidplas van een beheersbare situatie in alle dorpen.

Het merendeel van de inwoners hield zich aan de maatregelen en heeft de jaarwisseling voornamelijk thuis gevierd. Helaas zijn er toch op verschillende plekken vernielingen aangericht. De komende dagen wordt geïnventariseerd wat de schade is. In Moerkapelle is bijna alles vlekkenloos gelopen.

Zowel in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel was er wel enige vuurwerkoverlast, maar verder was het er rustig. In Moordrecht verliep oudejaarsdag helaas anders. Hier veroorzaakte een groeiende groep jongeren in de middag veel overlast. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en naar voorbijgangers en politie gegooid. Daarnaast werden meerdere vernielingen in de openbare ruimte aangericht en moest de brandweer uitrukken voor een brand bij een elektriciteitshuisje. Gezien de grimmige sfeer is uit voorzorg de Mobiele Eenheid opgeroepen om de brandweer te begeleiden. Gelukkig bleek inzet niet nodig. Wel heeft met behulp van leden van de ME de politie diverse jongeren weten te identificeren. Richting deze groep ondernemen politie en gemeente verdere actie.

In Moerkapelle was overlast door wat vuurwerk. Rond middernacht ging een groep van 70 tot 100 jongeren de straat op. Rond 03:15 uur werd een geïmproviseerd vreugdevuur op de kruising met de Oranjestraat / Julianastraat aangestoken. In verband met de veiligheid van omwonenden besloten politie en brandweer dat het vuur zo snel mogelijk geblust moest worden. Ook hier werd de ME uit voorzorg om assistentie gevraagd. Gelukkig leidde het blussen van het vuur niet tot ongeregeldheden en was er geen actie nodig. De nacht is verder rustig verlopen.

In Nieuwerkerk aan den IJssel heeft tijdens de jaarwisseling een grote brand gewoed. Daarbij zijn twee schuren afgebrand. De aanwezige paarden zijn op tijd in veiligheid gebracht. De toedracht van brand is nog niet bekend.