Zuidplas schrijft in voor de regeling Woningbouwimpuls van de Overheid

Foto rijksoverheid

Zuidplas – De regeling Woningbouwimpuls van de overheid biedt gemeenten de mogelijkheid tot de verstrekking van een specifieke uitkering ten behoeve van het versnellen van de bouw van betaalbare woningen in een kwalitatief goede leefomgeving.

Zuidplas is een van de grootste groeigemeenten van Nederland en maakt ook gebruik van deze regeling door in te schrijven voor woningbouwprojecten, niet exclusief voor het vijfde dorp, maar voor de projecten waarbij er fors wordt gebouwd aan de bestaande dorpen.

De woningproductie in Zuidplas lag in 2019 op 484 woningen en in 2020 op circa 665 woningen in de hele gemeente. Dat aantal zal in de komende jaren nog gaan groeien, als de gemeenteraad instemt met het Masterplan Middengebied (5de dorp).

De regeling Woningbouwimpuls voor gemeenten richt zich op de bouw van nieuwe woningen met extra aandacht voor de bouw van betaalbare woningen. De bouw moet met name plaatsvinden in (stedelijke) regio’s waar de vraag naar woningen het grootst is.

Het inschrijven van projecten is geen garantie op succes, alle ingediende projecten worden beoordeeld op hun merites. Via de regeling Woningbouwimpuls konden andere gemeenten in Nederland in de eerste tranche al meer dan 51.000 nieuwe woningen versneld laten bouwen in Nederland. Door de gemeenten worden massaal projecten ingeschreven, zo bleek ook in de eerste tranche.

Het aanbod voor starters en mensen met een laag of middeninkomen in de eerste tranche telde 32.579 betaalbare woningen. Totaal 27 projecten ontvingen in deze tranche een bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Zie link om te kijken om welke gemeenten, projecten en financiële uitkeringen (tussen ca € 3 en € 27 miljoen) het ging in de eerste tranche.

Bij de regeling Woningbouwimpuls gaan elk jaar meerdere tranches open. Op 26 oktober werd de tweede tranche geopend met een vastgesteld budget van € 225 miljoen. Gemeenten dienen hun project online in via mijn.rvo.nl, ze hebben de tijd tot 23 november 2020. De regeling Woningbouwimpuls voor gemeenten kent een totaal budget van € 1 miljard en loopt tot en met 31 december 2023.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl