Wethouder Jan Hordijk met de dood bedreigt, dader krijgt celstraf

Zuidplas – Maandagavond 14 september werd het gemeentehuis in allerijl ontruimd, omdat wethouder Jan Hordijk door caravanstallinghouder André R. via Whatsapp met de dood werd bedreigt. De geplande activiteiten op die maandagavond werden verplaatst naar Hotel Nieuwerkerk.

De caravanstallinghouder André R. ging op die maandagavond volledig uit zijn dak ging en bedreigde de wethouder, die ook nog een oud-klassegenoot van hem is, met de dood. Waarop Hordijk aangifte deed bij de politie en André R. vier dagen in bewaring werd gesteld.

De gemeente maakt onderscheid tussen legale en gedoogde (illegale) caravanstallingen. De legale stallingen voldoen aan allerlei regels, de gedoogde vaak niet, omdat de stalling in oude kassen plaats vindt op goedkopere tuinbouwgrond. Dat steekt de legale stallinghouders, want zij vinden dat oneerlijke concurrentie.

Eerdere pogingen van de Gemeente Zuidplas om de vergunning uit 2015 van de gedoogde caravanstalling te ontnemen, liepen stuk op de Raad van State en de vergunning bleef tot eind 2021 van kracht. Desondanks heeft wethouder Jan Hordijk dit jaar de stallinghouder opnieuw gesommeerd om zijn stalling leeg te ruimen.

Deze week stond André R. voor de rechter en kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van een maand en een taakstraf van 50 uur. Verder moet hij zich laten behandelen voor zijn woede en mag hij geen contact opnemen met Hordijk of in de buurt komen van het gemeentehuis.

André R. blijft bij zijn mening dat de gemeente Zuidplas een ‘grote boevenbende’ is.

Door Louis Bekker