Triade Zevenhuizen-Moerkapelle en 10 jaar Zuidplas

Foto: Louis Bekker

Zuidplas – Voor de fusie in 2010 van de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle had vooral de laatste gemeente behoefte aan een herinneringskunstwerk. Dat is in 2009 ‘Triade’ van de kunstenaar Hachmang geworden, bestaande uit drie beelden, bestaande uit een boot op een koepel.

De koepels stellen aarde (rood) met turven (uitgestanste blokjes), water (blauw) met uitgestanste golven en flora (groen) met planten (uitgestanste bladeren) voor. Alle drie staan voor een herinnering aan het verleden van de dorpen met het afgraven van het veengebied en het turfsteken.

In Oud Verlaat vind je in het bootje een schroef van Archimedes, symbool van de overwinning op het water. In Zevenhuizen ligt een hoofd in het bootje, in

Moerkapelle liggen er spades in, beide symbolen voor het slagturven.

In de volksmond werd in dit kader in 2009 ook wel gesproken over ‘potverteren’ voor de fusie naar de gemeente Zuidplas in 2010. Maar de ‘herinnering’ is er gekomen en na tien jaar staan ze er nog, de ‘Triade’ in de verschillende dorpskernen Oud Verlaat, Zevenhuizen en Moerkapelle. Wel zijn de verklarende bordjes met tekst weg of heel vaag geworden. Dus weten de inwoners nog wat de kunstwerken voorstellen? Waarom ze daar staan? En wat de reden was om ze daar neer te zetten?

 

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl