Sneller hulp in Zuidplas bij beginnende schulden

Zuidplas – De gemeente Zuidplas gaat inwoners sneller hulp bieden bij beginnende schulden. Het duurt vaak jaren voordat mensen met schulden de stap naar hulp durven te zetten. Een eerste achterstand in betalen kan daardoor snel groeien naar een flinke schuld. Door vroeg hulp aan te bieden, kunnen de gemeente en de inwoner samen zorgen dat dit niet gebeurt.

De wet gemeentelijke schuldhulpverlening is op 1 januari 2021 aangepast. Daardoor krijgen alle gemeenten in Nederland een bericht als er betaalachterstanden zijn bij een inwoner. Het bericht komt van een woningverhuurder, zorgverzekeraar, energiebedrijf of waterbedrijf. Dit bericht komt alleen als het bedrijf of instantie zelf geen oplossing heeft gevonden met de inwoner.

“Het is heel belangrijk dat er sneller hulp aangeboden kan worden bij beginnende schulden”, vindt wethouder werk en inkomen Jan Willem Schuurman. “In gesprekken die ik heb hoor ik vaak mensen zeggen dat ze willen dat ze eerder aan de bel hadden getrokken. Hopelijk zorgt deze uitgestoken hand dat we samen eerder de situatie onder controle kunnen krijgen. Voor de persoon zelf, maar ook voor hun omgeving. Want we zien gebeuren dat mensen met schulden ook andere zorgen en problemen kunnen krijgen, waardoor ze soms minder actief mee gaan doen in de samenleving. En dat willen we in Zuidplas zeker voorkomen.”

Medewerkers van de gemeente Zuidplas gaan persoonlijk langs om de helpende hand te bieden. In een gesprek wordt gekeken naar de situatie en hoe dit het beste aan te pakken. Ook kan de gemeente ervoor kiezen om een brief te sturen, met daarin de oproep om een afspraak te maken.

De brief en de ansichtkaarten, die in de bus worden gedaan als iemand niet thuis was, zijn geschreven samen met mensen die ervaring hebben met schulden. Dit zijn budgetmaatjes en mensen die zelf geholpen zijn door budgetmaatjes en weten wat schulden met je doet. Deze klankbordgroep is door Welzijn Zuidplas gestart, mede naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad. De gemeente gaat deze personen vaker vragen naar hun mening rond het onderwerp armoede en schulden.