Slachtoffers toeslagenaffaire moeten sneller geholpen worden

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat de belastingdienst slachtoffers van de toeslagenaffaire sneller gaat helpen. De gemeenten willen dat de gedupeerden financieel geholpen worden als ze in de knel zijn gekomen door de affaire. Momenteel leidt deze vertraging bij de belasting tot strubbelingen tussen de VNG en de belastingdienst.   

Nederlandse Gemeenten vinden dat gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire al veel te lang moeten wachten op financiële compensatie van de Belastingdienst en ondersteuning om hun leven weer op de rit te krijgen. Daarbij gaat het om ondersteuning rondom financiën, gezinssituatie, gezondheid en werk.

Gemeenten staan klaar om gedupeerden per direct financieel te ondersteunen als zij in de problemen zijn gekomen door toedoen van de belastingdienst, een twistpunt is dat de belastingdienst deze kosten dan wel moet vergoeden naar de gemeenten.

“Om inwoners te ondersteunen en perspectief te bieden is het belangrijk dat ze snel duidelijkheid en financiële compensatie van de Belastingdienst krijgen. De belastingdienst moet gemeenten helpen om in contact te komen met slachtoffers” onderschrijft Peter Heijkoop, commissievoorzitter bij het VNG. Hij vindt dat de Belastingdienst zijn ‘volledige verantwoordelijkheid’ moet nemen. ‘Dat betekent ook dat extra kosten die gemeenten maken, voor rekening komen van de Belastingdienst.’

Gemeenten weten vaak niet wie van hun inwoners slachtoffer van de toeslagenaffaire is geworden. Vanwege de wet op de Privacy (AVG) mag de belastingdienst deze gegevens niet doorgeven naar gemeenten en zijn deze ervan afhankelijk of gedupeerden zich melden bij de betreffende gemeente.

Reactie gemeente Zuidplas: In de afgelopen periode (ruim een half jaar) hebben zich in Zuidplas geen inwoners gemeld die slachtoffer zijn geworden van deze affaire. Mocht dit alsnog gebeuren, dan is de gemeente altijd bereid met gedupeerden in gesprek te gaan. Tot op heden heeft de gemeente Zuidplas dan ook geen extra kosten gemaakt om dit probleem op te vangen. En zijn er bij de gemeente  geen ouders uit Zuidplas bekend die slachtoffer zijn van deze kwestie. Een schatting van het aantal gevallen is niet te maken.

Gemeenten willen inspringen om de slachtoffers te helpen, maar zolang ze niet weten wie dat zijn is dat niet mogelijk. Ben je inwoner van Zuidplas en laat de Belastingdienst je in de toeslagenaffaire nog steeds in de kou staan, meldt je dan bij de gemeente, zodat die wellicht de nodige ondersteuning kan bieden.

Donderdag 24 september zitten VNG en belastingdienst weer om de tafel om deze kwestie verder te bespreken.

Duizenden ouders werden de afgelopen jaren de dupe van een uit de hand gelopen jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag. Zij moesten ten onrechte enorme bedragen terugbetalen, zonder dat zij een eerlijke kans hadden op beroep. Daardoor raakten velen in grote financiële problemen.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl