Gouda genomineerd voor bijvriendelijke gemeente

Marten van Dijl Op zoek naar bijen

Welke gemeente mag zich vanaf 7 november een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen? Nederland Zoemt selecteerde vijf gemeentes die voor deze titel in aanmerking komen. De genomineerden zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

De genomineerde gemeentes zijn:

  • Enschede
  • Gouda
  • Utrecht
  • Maastricht
  • Nijkerk

Helft alle bijensoorten bedreigd

In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Wat is een bijvriendelijke gemeente?

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden vaste planten en bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.

Verkiezing Bijvriendelijkste Gemeente

De Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Op de landelijke Natuurwerkdag, 7 november, wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Deze gemeente neemt het stokje over van gemeente Moerdijk, die deze titel een jaar lang met trots heeft gevoerd. De winnende gemeente ontvangt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl