Leerlingen van basisschool ‘t Reigerbos in Zevenhuizen krijgen een fietshelm

Foto: Google

Zevenhuizen – Kinderen van groep 3 en 4 van OBS ’t Reigerbos in Zevenhuizen krijgen maandag 28 september kosteloos een fietshelm uitgereikt. Daarna volgen nog eens 12 andere scholen in de Gemeente Zuidplas. Het project ‘Veilig fietsen naar school’, opgezet door de Edwin van der Sar Foundation samen met de ANWB, is bedoeld om het stijgende aantal verkeersslachtoffers op de fiets in Nederland een halt toe te roepen en zeker het aantal jonge verkeersslachtoffers met hoofd- en hersenletsel terug te dringen. Op 28 september is er een feestelijke kick-off in aanwezigheid van Annemarie van der Sar.

Cijfers
Het jaar 2017 was een keerpunt in de Nederlandse verkeersstatistieken. Voor het eerst waren er meer verkeersslachtoffers op de fiets zijn dan in de auto, aldus het CBS. Er kwamen 206 fietsers om, zeventien meer dan in 2016 en het hoogste aantal in tien jaar. Van alle fietsers die ernstig gewond raken heeft bijna een derde hoofd- of hersenletsel.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) publiceerde dit jaar een onderzoek dat aangaf dat het 200 jonge zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden scheelt als men een fietshelm draagt.

Samenwerking ANWB en Edwin van der Sar Foundation
De fietshelmen worden verdeeld tijdens de verkeerslessen die de ANWB via het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise al sinds 2006 geeft op Nederlandse basisscholen. Het Streetwise-programma van de groepen 3 en 4 van de basisschool wordt voor het helmenproject uitgebreid met informatie over de fietshelm en met een praktijkles op de fiets. De kinderen kunnen de helmen personaliseren met verschillende sleeves waar ze uit kunnen kiezen.

“Door de fietshelm een plek te geven in de verkeerslessen van ANWB Streetwise stimuleren we kinderen een fietshelm te dragen. Daarmee dringen we het aantal hoofd- en hersenletselgevallen terug”, aldus oud-voetbal International Edwin van der Sar, oprichter van de Foundation.
Edwins vrouw Annemarie kreeg in 2009 een hersenbloeding, wat aanleiding was tot de oprichting van de Foundation. Die zet zich nu in voor mensen met hersenletsel door projecten op gebied van revalidatie, participatie en preventie. Daarnaast zetten de Foundation-ambassadeurs, veelal (ex)-topsporters, bekend van een carriere met een helm, zich in om het positieve imago van een helm te verbeteren.

Fietshelm normaliseren
De ANWB en de Edwin van der Sar Foundation zijn vóór het dragen van een helm, maar wel op basis van vrijwilligheid. Maurice Brederode, directeur Edwin van der Sar Foundation: “De afgelopen weken laaide de discussie over de fietshelm weer op, maar eigenlijk gaat de discussie ergens anders over; namelijk over de verplichting ervan. En dat is jammer, want niemand zal twijfelen aan het nut van een fietshelm wanneer een kind valt. Vallen en opstaan hoort er nou eenmaal bij, maar daar zou een kind geen blijvend letsel aan moeten overhouden. Daar kan een fietshelm het verschil maken. Wij willen het dragen van een fietshelm bij jonge kinderen en andere kwetsbare groepen dus stimuleren en ouders aan het denken zetten. Wij pleiten niet voor verplichting, maar hopen dat het dragen van een fietshelm normaal wordt, zoals dat ook op de skipistes is gebeurd.”

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl