Ouders laat je horen, ‘Home Start luistert’

Zuidplas – Steeds meer ouders ervaren een uitgeput gevoel. Meer dan 1 bal die omhoog gehouden wordt, kinderen, werk, huis, koken, stress, zorgen voor (groot)ouders en noem maar op. Gezinstherapeut en moedercoach Annelies Bondo kent uit eigen ervaring het verschil tussen een ‘wij-cultuur’ en de ‘ik-cultuur’ die in NL heerst.

‘Mijn man komt uit Congo en daar wordt het opvoeden veel meer met z’n allen gedaan.’ In Nederland is er minder relativering omdat ervaringen niet zo snel worden gedeeld. ‘Doe je dat wel, dan ontdek je al snel dat andere ouders óók hun kind voor de televisie zetten om even rustig te kunnen douchen.’ Bondo adviseert om een eigen mini-community te bouwen. ‘Spreek af met een vriend of vriendin die ook kinderen heeft, en schakel opa en oma in.’Of ga in gesprek met Home-Start Zuidplas en geef aan dat jij op dit moment wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken. Zij hebben ervaren vrijwilligers, die zelf ook ouder zijn, die weten hoe het is om op te voeden en hoe heftig dit soms kan zijn. Bij jouw vrijwilliger kun je wekelijks je verhaal kwijt, je kind en jij kunnen even op adem komen, met elkaar naar buiten gaan, lekker kletsen over luchtige en lastige onderwerpen, je kunt gewoon jezelf zijn en de vrijwilliger herkent jouw verhaal! Ze zeggen niet voor niets ‘you need a village to raise a child’.

Laat Home-Start onderdeel zijn van jouw ‘village’! Home Start Zuidplas is bereikbaar op: 0645 107607 of jtukker@stichtinghumanitas.nl