Opsplitsen van een familiebedrijf

Zuidplas – AltaNova is een familiebedrijf dat is gespecialiseerd in het kweken van kamer-, kuip- en tuinplanten. Met de toetreding van Reinier Hoogendoorn uit de tweede generatie is door de familie besloten het bedrijf in drie afzonderlijke bedrijven op te splitsen. Wel zijn onder meer verkoop, marketing, boekhouding en personeelszaken gezamenlijk geregeld, met veel aandacht voor communicatie en zichtbaarheid.  

In de praktijk komt de splitsing er op neer dat Harm Hoogendoorn zijn eigen kwekerij van bloeiende planten in Luttelgeest heeft. Rien Hoogendoorn is verantwoordelijk voor de kwekerij In Moerkapelle, waar hij stephanotis kweekt. Reinier Hoogendoorn runt samen met zijn vader de bloeiende plantenkwekerijen in Zevenhuizen en Portugal.

In Zevenhuizen vindt de productie van de kamerjasmijn plaats en de planten uit het bedrijfsonderdeel in Portugal komen daar ook terecht, om ze te laten acclimatiseren voor uitlevering.

Het bedrijf in het Portugese Cavaleiro met een Nederlandse bedrijfsleider en een vast team van Portugese werknemers heeft een klimaat dat het mogelijk maakt om met simpele tunnelkassen te werken. In het hoogseizoen worden daar Nepalese uitzendkrachten ingehuurd, wat in Portugal vrij gebruikelijk is. Dankzij het zachtere klimaat kunnen de kwekers tuinplanten als de echinacea, salvia en kniphofia al in mei op de markt brengen, in plaats van in juni zoals andere kwekerijen doen.

De kwekers willen graag de locaties in Zevenhuizen en Moerkapelle samenvoegen, maar het is moeilijk om daar in de gemeente Zuidplas ruimte voor te vinden. En verhuizen naar de Flevopolder is wat betreft hen geen optie vanwege het personeelsbestand waar weinig verloop in zit en de huidige gunstige ligging ten opzichte van Naaldwijk en Aalsmeer.

De kwekerij werkt zo duurzaam mogelijk en heeft het gebruik van chemische middelen de afgelopen vier jaar met 80 procent teruggebracht via de inzet van natuurlijke vijanden en biologische middelen. De potten en etiketten zijn gemaakt van gerecycled plastic, waarin geen carbon black is verwerkt.

Kwekerij AltaNova is in 1982 opgericht door de broers Kees en Koos Hoogendoorn. De vijf huidige locaties beslaan in totaal ruim 23 hectare: 2,5 hectare in Moerkapelle, 2 hectare in Zevenhuizen, twee locaties van respectievelijk 4 en 5 hectare in Luttelgeest en 10 hectare in Portugal. Jaarlijks produceren de kwekerijen zo’n 2,5 miljoen planten. Die zijn met name bestemd voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavië.

Bij de bedrijven in Nederland zijn zo’n 50 mensen in vaste dienst, aangevuld met uitzendkrachten en scholieren. In de praktijk komt dat neer op 100 tot 150 fulltime banen. In de kamerplanten is AltaNova marktleider in jasmijn en in de kuipplanten in brem. Jaarlijks brengen de kwekerijen nieuwe producten op de markt, zoals de kniphofia, Pyracantha ‘Red Star’ en Salvia Salgoon. Meer info: AltaNova

Bron: Nieuwe Oogst

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl