Onderzoek naar haalbaarheid herstel Geertruidahoeve

Nieuwekerk – De gemeente Zuidplas onderzoekt samen met een projectontwikkelaar en de eigenaar van het Rijksmonument de Geertruidahoeve de haalbaarheid van het herstel van het pand. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag: welke ontwikkelingen zijn noodzakelijk om het herstel van het monument mogelijk te maken? Het rijksmonument Geertruida hoeve, aan de 1e Tochtweg 25 te Nieuwerkerk aan den IJssel, verkeert al lang in een slechte staat. Gemeente en eigenaar zijn volgens de wet samen verantwoordelijk voor het in standhouden van dit monument. Het pand staat weliswaar niet op instorten, maar herstel binnen een jaar is noodzakelijk. Het onderzoek dat nu plaatsvindt moet de weg bereiden voor herstel.

Het Rijksmonument dateert uit 1849 en heeft lange tijd als boerderij gediend. In de onderzoeksopdracht is opgenomen, dat het monument zoveel als mogelijk in stand gehouden moet worden bij het herstel. Om het toch rendabel te maken voor een projectontwikkelaar en de eigenaar kijken ze in het onderzoek daarom ook naar extra ontwikkelingen in de buurt van de hoeve.

De gemeente staat positief tegenover deze ontwikkelingen. Verantwoordelijk wethouder Jan Hordijk is verheugd dat particuliere partijen aan de slag gaan. “Het is toch al behoorlijk lang een doorn in het oog dat er niets gebeurde met de Geertruidahoeve. Nu is er een ontwikkelende bouwer, en samen met de eigenaar en de gemeente kunnen ze aan het werk. Ik ben daar oprecht blij mee.”

Natuurlijk moet het herstel van de Geertruidahoeve wel inpasbaar zijn en voldoen aan de geldende regels. Onderdeel van de samenwerking is de specifieke ondersteuning door de gemeente en de provincie van dit particuliere initiatief. Met name met stedenbouwkundige, milieutechnische en ruimtelijk-planologische kennis en kunde draagt de gemeente bij aan het onderzoek. De provincie Zuid-Holland betaalt mee. De erfgoedvereniging Heemschut denkt mee.

Vanwege de staat van de Geertruidahoeve heeft de erfgoedvereniging Heemschut aan de gemeente eerder gevraagd de eigenaar aan te schrijven om de hoeve te laten herstellen. Nu er afspraken zijn gemaakt over het onderzoek, dat uiterlijk twintig weken zal duren, is dit verzoek van de baan.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl