Onderzoek bereikbaarheid politieke partijen in Zuidplas

Zuidplas – Het is slecht gesteld is met de bereikbaarheid van de lokale politiek van Zuidplas. Dit blijkt uit onderzoek dat Dichtbij het Nieuws deed in samenwerking met de Stichting Lokale Verbinding. Zuidplas kent zeven politieke partijen die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn.

Slechts één van de zeven partijen (15%) is uitstekend bereikbaar. De meeste partijen moeten het met een matige tot zeer slechte score stellen.

Dichtbij het Nieuws en de stichting Lokale Verbinding deden onderzoek naar de bereikbaarheid van de politiek in de gemeente Zuidplas. Hiervoor werd via de partij-websites contact gezocht met de politieke partijen. Zij werden gemaild en waar mogelijk telefonisch benaderd met een lokale vraag. Politiek is mensenwerk, daarom wordt het bieden van telefonisch contact als een minimumeis gezien. De mogelijkheid te mailen is een mooie aanvulling, maar dan moet je natuurlijk wel de mail beantwoorden.

Voor vrijwel alle partijen bleken er verbeterpunten te zijn. Vaak ontbraken telefoonnummers geheel, bij één partij was die dan te vinden bij de fractieleden. Het was ronduit teleurstellend dat door veel partijen niet werd gereageerd op mails met actuele vragen. Je steekt energie in het opstellen van een e-mail, dan wil je toch graag serieus genomen worden. Vier partijen scoorden de laagst mogelijke score, omdat zij niet op de e-mail reageerden en geen mogelijkheid bieden voor telefonisch contact. Lees hieronder de complete beoordeling per partij.

Partij: VVD Zuidplas Oordeel: Zeer slecht

We vinden het mailadres van de VVD afdeling in Zuidplas keurig onder het kopje ‘contact’. Jammer genoeg krijgen we geen antwoord op onze vraag over betaalbare huurwoningen. En dat terwijl dit toch een speerpunt zou zijn van de partij. Naar een telefoonnummer is het even zoeken. Als we overdag de fractievoorzitter bellen wordt er niet opgenomen en worden we niet teruggebeld.

Partij: ChristenUnie / SGP Zuidplas Oordeel: Uitstekend

Bij de gezamenlijke partijen ChristenUnie / SGP Zuidplas vinden we zowel een telefoonnummer als contactformulier onder een tabje ‘contact’. Als we er het contactformulier invullen hebben we binnen acht uur een reactie in de mailbox. Het telefoonnummer staat op dezelfde pagina vermeld en wordt gelijk de eerste keer door fractievoorzitter van der Spek opgenomen. En alsof het niet op kan hebben de partijen zelfs de contactgegevens van hun bestuur vermeld en staat er een link naar de landelijke partij. Bis bis!

Partij: CDA Zuidplas Oordeel: Zeer slecht

Het is slecht hazen vangen met de leden van CDA Zuidplas. Weliswaar is er een contactpagina waarop diverse mailadressen staan, maar een mailtje aan de fractievoorzitter van de partij blijft onbeantwoord. Onze zoektocht naar een telefoonnummer levert niets op. We komen niet met de partij in contact. Zeer slecht!

Partij: PvdA / GroenLinks Zuidplas Oordeel: matig

Dat GroenLinks en de PvdA in Zuidplas op één lijst staan kan soms verwarrend zijn. Dit bleek wel toen wij contact zochten. Zo is er een website van PvdA Zuidplas, waar onder het tabje ‘contact’ het mailadres en telefoonnummer staan van de secretaris. Via beide kanalen krijgen we keurig reactie. Maar als we naar de gecombineerde website gaan van de partijen, is de praktijk weerbarstiger. Er komt geen reactie op vragen die we stellen via het contactformulier. Een telefoonnummer ontbreekt. Jammer van deze onduidelijke opzet en matig bereikbaar!

Partij: SP Zuidplas Oordeel: Zeer slecht

Op de website van SP Zuidplas vinden we een keurig tabje ‘contact’, met daaronder een contactformulier. Mooi, we kunnen kiezen tussen contact met de afdeling of fractie. We willen graag de fractie spreken over een onderwerp dat ons dwars zit, alleen krijgen we geen reactie op onze vraag. Een telefoonnummer ontbreekt, dus nabellen zit er ook niet in. Ah, is er dan toch een lichtpuntje, met de Facebook link op de pagina? Neen, daar kun je namelijk niet op klikken. Zeer slecht!

Partij: NEZ Oordeel: matig

Op de partij website van lokale partij NEZ waren de contactgegevens makkelijk te vinden. Toen we hen een bericht stuurde kregen we gelijk een bevestiging in de mailbox. De tekst was wel wat verwarrend: ‘Hartelijk dank voor uw aanvraag voor een afspraak’. De lokale partij reageert de volgende dag echter keurig op onze vraag. Jammer genoeg kunnen we hen telefonisch niet bereiken met vragen. Een matige score dus.

Partij: D66 Zuidplas Oordeel: Zeer slecht

Het is turen op de website van D66 Zuidplas. En als je dan goed hebt gekeken zie je onderaan, in wat ook wel de ‘footer’ heet, een tabje met contact. Klik erop en we komen op een nette contactpagina, waar we onze vraag stellen aan de partij. Mooi, er kan zelfs een bijlage worden toegevoegd. Jammer genoeg krijgen we alleen geen respons. Ook is op de website nergens een telefoonnummer te vinden. Een zeer slecht resultaat voor de democraten!

Verantwoording onderzoek Om de bereikbaarheid van de lokale politieke partijen te toetsen, verzonden we e-mails op 1 december, 7 december en 20 december. De e-mails werden verstuurd vanaf een schuil-mailadres.

Ook belden we de partijen die een telefoonnummer op de website hebben staan om na te gaan of ze direct zouden opnemen of terugbellen.

Puntentelling
Zeer slecht (1-2) – E-mail wordt niet (tijdig) beantwoord, telefonisch niet bereikbaar
Slecht (3-4) – E-mail wordt niet (tijdig) beantwoord, telefonisch via omweg bereikbaar
Matig (5) – E-mail wordt niet tijdig beantwoord, telefonisch bereikbaar of andersom
Redelijk (6,7) – E-mail wordt tijdig beantwoord, telefonisch via omweg bereikbaar
Goed (8) – E-mail wordt tijdig beantwoordt, telefonisch bereikbaar via contact pagina
Uitstekend (9) – Telefoon & e-mail worden tijdig beantwoord plus extra contactmethoden op website

Uitleg puntentelling
Standaard = 8 punten (goed)

Reactie op e-mail duurt langer dan 48 uur / geen reactie op e-mail = -3
Telefonisch onbereikbaar = -3
Contactinfo op andere pagina dan contact = -1
Extra contactmogelijkheden via de website = +1