Na melding in CoronaMelder testen zonder klachten

Vanaf nu kan iedereen die een melding ontvangt in de CoronaMelder-app zich ook laten testen zonder klachten. Dit kan vanaf de vijfde dag na het laatste risicovolle contact met iemand met corona. Als de test negatief is, dan hoef je niet meer in quarantaine te blijven. Hierdoor wordt de quarantaineperiode na een melding in CoronaMelder flink ingekort.

Gebruikers van CoronaMelder krijgen een melding gemiddeld drie tot vijf dagen na het contact met iemand die later corona blijkt te hebben. Dit betekent dat je na een melding al vrij snel een coronatest kan doen. In de melding staat een telefoonnummer om een testafspraak te maken. Binnen 48 uur ontvang je de testuitslag. In de praktijk gebeurt dat vaak al binnen een dag.

Ook mensen die uit het bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komen, kunnen zich vijf dagen na het contact met iemand met corona laten testen. Ook als zij geen klachten hebben.

Hulp in bibliotheken
Al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben CoronaMelder gedownload. Heb je de app nog niet? Ga naar de App Store en de Google Play Store om CoronaMelder te downloaden. Als je het installeren van de app lastig vindt, kun je in de meeste bibliotheken hulp krijgen. Op de website van jouw plaatselijke bibliotheek zie je welke vestigingen meedoen. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig.

Hulplijnen
Voor meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid, kun je kijken op www.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, kun je ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

Vind je het installeren van de app lastig, maar lukt het niet om bij een bibliotheek langs te gaan? Je kan ook de DigiHulplijn bellen op 0800-1508. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. De ervaren vrijwilligers helpen je met alle plezier en geduld bij het stap voor stap installeren van de app. Ze kunnen je ook helpen met het gebruik van je computer, laptop, smartphone of tablet. Bijvoorbeeld bij het videobellen, een onbekende melding op je scherm of het aanmaken van een e-mailadres.

3 dingen die goed zijn om te weten
CoronaMelder vraagt niet om persoonlijke gegevens. De app weet dus geen namen, geen e-mailadressen en geen telefoonnummers.
CoronaMelder werkt met bluetooth en niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet wie of waar iemand is en kan niemand volgen.
Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Niemand wordt verplicht de app te gebruiken of te laten zien om toegang te krijgen.