Mondkapjesplicht gaat vanaf dinsdag dan toch écht in: boete is 95 euro

Zuidplas – Negen maanden na de uitbraak van het coronavirus krijgen we in Nederland dan toch echt een mondkapjesplicht. De Tweede Kamer had tot donderdag 26 november de tijd om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet. Wie vanaf dinsdag 1 december geen mondkapje draagt, kan een boete krijgen van 95 euro.

Nu is het nog een dringend advies, maar vanaf 1 december kom je er niet meer mee weg als je in een publieke binnenruimtes géén mondkapje draagt. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. In Gouda betekent dat je voortaan met een mondkapje moet gaan boodschappen. Winkelen in winkelcentrum Bloemendaal of Nieuwe Markt Passage? Mondkapje op.

De mondkapjes discussie is al maanden gaande. Zelfs de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei in april van dit jaar nog dat mondkapjes niks toevoegen. En dan heb je het nog over het dragen van een mondkapje. De een verplaatst het mondkapje onder de kin of neus of pakt het met de volledige hand om het mondkapje weer af te doen. Kortom: zeer onhygiënisch.

Publieke binnenruimtes zijn alle ruimtes waarbij je de ‘blote’ lucht niet kan zien. Denk aan: winkels, musea, restaurants, theaters en concertzalen. Maar ook stations en luchthavens. Als je in zo’n ruimte bent: mondkapje op. Zit je op een stoel, dan mag het kapje af. Ga je tussendoor even naar het toilet, dan moet het mondmasker weer op.

De mondkapjesplicht gaat in ieder geval voor drie maanden gelden. In het openbaar vervoer is een mondkapje al maanden verplicht: de vervoerbedrijven konden dat gewoon opnemen in hun huisregels.