Leefgoed de Olifant blijft in beeld

Nieuwerkerk – De nieuwste coronamaatregelen voor de horeca treffen ook het populaire Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland opnieuw. Omdat Restaurant & terras De Dames, dat toezicht houdt op het terrein, weer moet sluiten, heeft stichting Leefgoed de Olifant besloten om morgen (donderdag) met de Beeldentuin 2020 te stoppen. De stichting gaat zich nu concentreren op de volgende editie die op 9 mei 2021 van start gaat. De geplande sluitingsborrel op 1 november, waarbij publiek kon kennismaken met de kunstenaars, gaat daardoor ook niet door. Andere aangekondigde programmaonderdelen, zoals het uitverkochte optreden van cabaretier Marjolein Meijers en het Wild Weekend eind oktober worden opgeschort. Het Leefgoedteam geeft, zeker na de laatste goede zomermaanden, de moed echter niet op en heeft nieuwe plannen klaar die worden uitgerold. Omdat de vergader-/partijenlocaties coronaproef zijn ingericht, blijven die wel beschikbaar voor bijeenkomsten en partijen.
Positieve ontwikkelingen
Het Leefgoed heeft er ondanks alles een drukkere zomer dan ooit opzitten. De belangstelling voor het restaurant en vergaderlocaties was, ondanks alle beperkingen en veel improviseren, zelfs beduidend groter dan voorgaande jaren en dat biedt vertrouwen voor de toekomst. Er kwam een bijenkast die voor orginele Leefgoedhoning zorgt. Veel complimenten kreeg de stichting dit jaar voor de kwaliteit van Beeldentuin. Als kers op de taart kwam de nominatie voor de Cultuurprijs 2020 van de gemeente Zuidplas.
Nieuwe uitbreidingen
Om problemen met parkeren en omwonenden aan de Groenendijk te voorkomen, heeft het Leefgoed afgelopen zomer een extra ruim, geheel nieuw parkeerterrein aangelegd, waarvoor eerst in samenspraak met het waterschap en de gemeente de nodige aanpassingen zijn gedaan aan de watergangen. De parkeervoorzieningen zijn tevens vergroot omdat binnenkort de palen voor het nieuwe en het laatste vergadergebouw worden geslagen. Deze locatie gaat De Weide heten.
Het is ontworpen door de ‘huisarchitecte’ van het Leefgoed in de landelijke stijl van de andere opstallen. Het pand wordt duurzaam gebouwd op de plaats waar nu nog de kleine Blokhut naast Restaurant & theehuis De Dames staat. Het dak van De Weide komt vol zonnepanelen te liggen die voor een belangrijk deel moeten bijdragen aan de energiewinning voor het Leefgoed. De gebruikers van deze nieuwe locatie krijgen, net als in de zalen op de andere locaties, een weids uitzicht over het polderlandschap. Het pand krijgt twee aparte vergaderruimtes, gescheiden door een toiletgroep en serviceruimte.
‘Hiermee komt wel een eind aan onze bouwplannen’, legt Ahja Sipkema, die samen met haar echtgenote Ariann Kraaijeveld de directie over de non-profit organisatie Leefgoed voert.‘We hebben ons niet gek laten maken door de coronaperikelen, maar vooral gekeken naar de toekomstperspectieven. Aan deze crisis komt immers een keer eind, hopelijk tegen de tijd dat we klaar zijn met De Weide. Als dit klaar is, hebben we een mooie balans gecreëerd. Economisch klopt de bezoekerscapaciteit met de vaste personele bezetting en productiecapaciteit van de keuken. Ruimtelijk klopt de bebouwingsgraad in verhouding tot de natuurlijke omgeving, het millieu en de ruimte die we faciliteren voor culturele activiteiten. Met hulp van onze medewerkers en vrijwilligers krijgen we zo een mooi zichzelf bedruipend Leefgoed dat ons erfgoed met rijksmonument Steenoven De Olifant tot in de verre toekomst in stand kan houden.’
Leefgoed Afhaal- en bezorgservice
Het culinaire team start komende vrijdag de Leefgoed Afhaal met bezorgservice weer op om ‘uit eten’ thuis mogelijk te maken. Hiervoor biedt ze ondermeer wekelijks een wisselend keuze menu aan en losse delicatessen, waaronder zelfgerookte zalm. Ook de Leefgoedproducten, zoals honing, appelstroop en appeltaart kunt u afhalen, zodat u lekker thuis kunt genieten van de culinaire gerechten van de keukenbrigade.
Voor meer informatie hierover en bestellen bij Leefgoed Afhaal: leefgoed.nl.
Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl