Anna Lamot is de nieuwe kinderburgemeester van Zuidplas

Zuidplas – Het begon een beetje chaotisch, met verschijnende en verdwijnende kinderen, met microfoongeluiden en verbindingsperikelen, maar volgens wethouder Jan Verbeek was dat allemaal niet erg, en gaat het ook zo bij de ‘gewone’ online raadsvergaderingen. In een Zoom-bijeenkomst met 13 jonge kandidaten werd vandaag bekendgemaakt wie het komende jaar de rol van kinderburgemeester van Zuidplas op zich gaat nemen.

De eer gaat naar de 10-jarige Anna Lamot uit Zevenhuizen. Anna zit op basisschool ’t Reigerbos en diende een prachtig plan in voor binnenspeeltuinen in de gemeente Zuidplas. In een vrolijk filmpje opgenomen in de huiskamer stelde ze zichzelf voor en vertelde dat ze veel inzet zou tonen. De rol van loco-burgemeester gaat naar de 11-jarige Denise Rog van de Rehobothschool in Moerkapelle. Zij omschrijft zichzelf als sociaal, enthousiast en een goede luisteraar en wil graag iets goeds doen voor Zuidplas.

Wethouder Verbeek maakte er een superspannende onthulling van: terwijl 13 gespannen gezichtjes zichtbaar waren voor toehoorders vertelde hij over de voorbespreking voor deze bekendmaking. Samen met zittend burgemeester Vienne, jongerenwerker Rick Gort en beleidsmedewerker Berthilde Borreman had hij filmpjes bekeken, een selectie van vier favorieten gemaakt en uiteindelijk was er gestemd. Twee kandidaten sprongen eruit in de selectie, en om tot een uiteindelijke keus te komen, moest zelfs nog een tweede stemronde plaatsvinden. Met tromgeroffel en applaus kwam het hoge woord eruit: een rol als loco voor Denise en de kinderambtsketting hangt, na haar installatie op 28 oktober, om de nek van Anna.

Daarmee neemt het college op 28 oktober (de wethouder hield met betrekking tot de datum een kleine slag om de arm in verband met het coronavirus) ook afscheid van kinderburgemeester Vienne Zwarteveld. Zij heeft de functie langer dan een jaar vervuld, en zit nu in de eerste klas van de middelbare school. Omdat ze best veel huiswerk heeft, vindt Vienne het niet zo erg het stokje over te dragen. De wethouder hoopt nog wel dat hij met het oude én het nieuwe kindercollege de beloofde uitstapjes kan maken naar de Tweede Kamer en het Provinciehuis.

Niet getreurd voor de elf resterende kandidaten: zij gaan vanaf 28 oktober deel uitmaken van het nieuwe kindercollege en zullen hun eigen ‘kinderstem’ hebben in de gemeente.

Dichtbij het Nieuws feliciteert Anna, Denise en het nieuwe kindercollege met hun aanstaande werkzaamheden!