Kwartaalcijfers gemeente Zuidplas inbraken en diefstal

Zuidplas – De gemeente Zuidplas heeft vanochtend de 3e kwartaalcijfers van juli, augustus en september naar buiten gebracht. 

 Overvallen / Straatroof:
In deze periode zijn er 0 straatroven c.q. overvallen of berovingen geregistreerd.

In dezelfde periode in 2019 werd er 1 straatroven c.q. overvallen of berovingen geregistreerd. Toen werd er in augustus iemand in Nieuwerkerk aan den IJssel van zijn koptelefoon beroofd dmv een mes.

Woninginbraken:
In deze periode zijn er 16 woninginbraken geweest. Opvallend is dat er 14 in Nieuwerkerk aan den IJssel waren. Ook opvallend hierin is dat de meesten in de middag plaatsvonden. Vorig jaar hadden we in dezelfde periode 23 woninginbraken, ook toen meer dan de helft in Nieuwerkerk.

Waar we een flinke (corona-) periode onder het gemiddelde zaten, zitten we nu weer aan de normale cijfers.

Opmerking van teamchef politie Peter Wijnen: het is vaak dezelfde modus operandi van de inbrekers, waarop de politie haar onderzoeken kan richten en in Nieuwerkerk zijn het vooral de wijken Kruiden, Dalen en Mossen, die het vanwege de nabijheid van de A20 moeten ontgelden. Hij wijst ook op het jaarlijkse ‘donkere dagen offensief’ van de politie dat door corona wel anders zal zijn. Belangrijkste tip: ‘houdt je ogen en oren open en meld het direct als je iets verdachts ziet bij de politie’. Dit jaar heeft dat met succes tot diverse aanhoudingen geleid.

 

Diefstal af/uit motorvoertuigen:
In dit kwartaal is er 33 keer ingebroken in een motorvoertuig. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 15. De piek dit jaar zat in augustus in Zevenhuizen. Daar was een reeks inbraken in de nacht van 27 op 28 augustus.

Diefstal van motorvoertuigen.
Er zijn in dit kwartaal 6 auto’s en een bestelauto weggenomen. Vorig jaar was dat aantal 8 auto’s en 4 motoren. Dit aantal is dus gedaald tov vorig jaar.

 

Jeugdoverlast:
In deze periode vonden er 100 meldingen overlast jeugd plaats. Vorig jaar waren dit er slechts 70.

Toelichting van de teamchef Peter Wijnen: de cijfers met betrekking tot  meldingen van jeugdoverlast zijn t.o.v. vorig jaar in deze periode sterk toegenomen, vooral de laatste maanden (zomerperiode) wijt hij de oorzaak aan het loslaten van een aantal coronaregels in juli, het mooie weer en het feit dat meer mensen thuis zitten en daarom sneller overlast ervaren.

Gekwalificeerde diefstal in/uit bedrijf:
Er waren 7 bedrijfsinbraken dit kwartaal, ten opzichte van 4 vorig jaar.

Vooral horecabedrijven zijn hier het doelwit van criminelen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Huiselijk geweld:
Er is in dit kwartaal 11 keer een registratie opgemaakt met de projectcode huiselijk geweld.Vorig jaar waren dit er 19.

Volgende week is de ‘Week van de veiligheid’, vervangend adviseur veiligheid Raymond Ijsselstein geeft aan nog druk bezig te zijn met de voorbereidingen in Zuidplas. Door de corona maatregelen zijn deze voorbereidingen wel geremd en kan b.v. de veiligheidsbus niet goed ingezet worden. Er wordt gewerkt aan mogelijkheden om in klein verband naar de mensen toe te gaan en er is een mooie folder voorbereid, die rondgestuurd kan worden naar de inwoners.

Toelichting burgemeester Han Weber: Het handhavingsteam van de gemeente is gehalveerd door het seks incident, waarna er twee handhavers ontslag hebben genomen. Intussen worden de overgebleven handhavers gekoppeld aan de wijkagenten om de opdrachten zo goed als mogelijk uit te voeren. De gemeente zoekt oplossingen met een extern detacheringsbureau om dit team weer aan te vullen, maar het is een kleine vijver van ervaren handhavers waarin gevist kan worden, volgens de adviseur.

Burgemeester Han Weber wijst er op dat we veiligheid in Zuidplas samen doen en dit niet alleen een zaak van de politie en de gemeente is.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl