Horeca Groene Hart maakt zich op voor najaar en winter: ‘Mijn plan B ligt al klaar’

Restaurant Perron in Nieuwerkerk aan den IJssel

Zuidplas/Gouda – Voorlopig zitten we praktisch nog in onze zwembroek in de tuin, maar een deel van de beroepsbevolking bereidt zich al voor om over een paar weken najaars- en winterklaar te zijn: de horeca. Horecaondernemers hebben pittige en onzekere maanden achter de rug, maar er komen nieuwe onzekere tijden aan. Met de komst van kouder weer en het vervallen van tijdelijke vergunningen heeft men minder ruimte, meer regels en een onzekere toekomst.

In een artikel dat 15 september verscheen in het Dagblad van het Noorden doet de Assense horeca een beroep op de gemeente: men wil winterterrassen mogelijk maken en vraagt de gemeenteraad om coulance als het gaat om overkappen, afschermen en verwarmen. Met onder andere deze maatregel zouden de horecaondernemers meer omzet kunnen draaien en minder afhankelijk worden van overheidssteun. Ook Rotterdam, Bergen op Zoom en Groningen pleiten voor winterterrassen. Hoe zit dit met de horecagelegenheden in ons Groene Hart?

Genoeg ruimte
Het Witte Hof in Haastrecht is blij met haar overkapte terras dat ‘afgesloten’ kan worden. Eigenaars Donnie en Babette Diemel: ‘Nu het ’s avonds kouder wordt is dat ideaal.’ In de winter heeft Het Witte Hof binnen genoeg ruimte, en dan maakt men geen gebruik meer van het terras. Ook Joy Goudriaan van Casa Chow heeft flink wat ruimte in haar goudgele zaak aan de Goudse Markt: ‘Ons terras beschikt al over aansluitbare parasols en heaters. We hebben een vergunning tot 31 oktober voor de terrasuitbreiding op de Markt, maar vanwege het Nederlandse klimaat zullen er in oktober nog maar weinig ‘bruikbare’ dagen tussen zitten. Vorig jaar waren de maanden september, oktober en november sowieso wat rustiger. Dat verwachten we nu eigenlijk weer.’ De zaak gaat van 115 naar 65 zitplaatsen binnen en ook buiten halveert het aantal zitplaatsen. Joy: ‘We proberen creatief te zijn binnen de mogelijkheden, met bijvoorbeeld een pubquiz of een bingoavond.’

Bezorging
Herman Schoemaker van Bangkok City heeft al een plan B klaarliggen: ‘Met de -extra- terrasruimte halen we onze omzet niet, zeker niet als het kouder wordt en als we overlast houden van verkeer op straat.’ Bangkok City bezorgt al 14 jaar, en al vanaf 15 maart (de sluitingsdatum van de horeca in Nederland) zet men hier vol op in. Herman: ‘We draaiden toen meer omzet dan met de extra tafels. In een paar muisklikken zijn we dus weer een ‘full bezorgrestaurant’’. Herman verwacht dat er in de toekomst alleen maar meer bezorgd zal worden: ‘Doe je dat niet? Dan kiep je om.’ Ook Bangkok City in Nieuwerkerk aan den IJssel zal meer gaan bezorgen.

Bangkok City aan de Lange Tiendeweg in Gouda

Voor De Polderkeuken (Stolwijk), Casa Chow en Het Witte Hof geldt dat men in crisistijd is gaan bezorgen, of het nu gaat om lunch- of borrelboxen of finger foods. Joy (Casa Chow): ‘We hebben de mogelijkheid van afhalen of bezorgen opgestart toen we gesloten waren. Er wordt niet megaveel meer besteld, maar het is nu een extra vorm van inkomen die we eerder niet hadden en dus is het lonend.’ Het Witte Hof verzorgt nog steeds lunchboxen, waarmee het restaurant startte tijdens de COVID-sluiting, maar ondervindt dat gasten de weg naar Het Witte Hof weer gevonden hebben: ‘Uiteindelijk komen mensen toch het liefst lunchen op ons terras.’

Inrichting op maat
De Polderkeuken in Stolwijk speelt in op de beleving van haar gasten: in het restaurant zijn nette schermen met een kleine kwinkslag opgehangen, zodat ook stellen uit verschillende huishoudens samen uit eten kunnen. Eigenaar Frank Streefland heeft zijn bedenkingen bij het behouden van de buitenruimte, al dan niet ‘winterproof’: ‘Ik zie mensen niet extra buiten gaan zitten als het koud wordt.’

De Polderkeuken in Stolwijk

Oproep premier Rutte
Tijdens de persconferentie die een maand geleden plaatsvond, stelde premier Rutte dat het coronavirus zich vooral verspreidde in de privésfeer, achter de voordeur. Hij adviseerde mensen dan ook feestjes te verhuizen naar horecagelegenheden, waar men wel anderhalve meter afstand kon en kan handhaven. Bij Leefgoed De Olifant in Nieuwerkerk merkt men dat er veel vraag is naar aparte ruimtes voor groepen van ongeveer vijftien personen. Het Leefgoed, dat beschikt over vergaderruimtes, een theehuis en restaurant ondervindt vooral dat hun locaties te groot zijn en in verhouding te weinig opleveren met maar vijftien mensen. In het restaurant is het handhaven van anderhalve meter afstand onhandig met een groep van vijftien, dus er wordt vooral veel over gesproken, maar het levert weinig concrete afspraken op. Voor de andere ondervraagde gelegenheden geldt dat men nog weinig merkt van de oproep van de premier.

Blending
Drank- en spijslokaal Perron in Nieuwerkerk heeft eigen voorbereidingen getroffen om mensen veilig en gastvrij te kunnen ontvangen: Perron beschikt inmiddels over de nieuwste technieken met betrekking tot luchtverversing, waarmee de horecagelegenheid corona buiten de deur houdt. Perron is van plan in te spelen op de ‘blending-trend’, waarbij een restaurant ook aan winkelnering gaat doen en andersom. Gasten kunnen straks bij Perron niet alleen een hapje eten en drinken, maar men kan ook etenswaren, drank of misschien zelfs meubelstukken van de restaurantinrichting kopen.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl