Herontwikkeling Geertruidahoeve vraagt ‘Out of the Box’ oplossingen

Nieuwerkerk – Gezien de omvang en complexiteit van de herontwikkeling van de Geertruidahoeve in Nieuwerkerk aan den IJssel moeten de betrokken partijen naar out of de box oplossingen zoeken om tot (een) goede oplossing(en) te komen. Dat geeft het College van Zuidplas aan in een raadsinformatiebrief.

Elke twee weken vindt overleg plaats tussen de gemeente Zuidplas, eigenaar, aanjager erfgoed van de Provincie en een potentiele ontwikkelaar. Inzet is de boerderij te behouden door tot een herontwikkeling te komen en daarmee te zorgen dat de Geertruidahoeve wordt hersteld. Partijen zetten er op in om de boerderij als Rijksmonument te behouden. Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk dat er een haalbare lange termijn exploitatie komt, dit is nodig om deze ambitie waar te maken.

Funderingsherstel is urgent en daarom is voor de korte termijn een onderzoek naar het funderingsherstel gestart. Daarbij wordt nu al o.a. gedacht aan het verlichten van de constructie, bijvoorbeeld door het dak van het pand af te halen. Dit betekent ook dat het dak dichthouden met de oranje en blauwe zeilen wellicht in een ander perspectief komt te staan.

Er is tijd nodig om de juiste expertise in te schakelen en om tot een geschikte herontwikkeling van de Geertruidahoeve te komen. Mede door de Coronacrisis gaat dat soms minder snel, maar met de huidige kennis verwacht het College voor de zomerperiode meer te weten over de aanpak en haalbaarheid van de herontwikkeling.

Drie jaar geleden (juni 2017) heeft D66 Zuidplas, door te vragen aan het college om de eigenaar van de Geertruidahoeve aan te schrijven over het verval van de boerderij, voor dit herontwikkelingstraject een eerste aanzet gegeven.

Door Louis Bekker  

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl