Banenkrimp door corona blijft in Midden-Holland beperkt

De impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid is groot in Nederland. En hoewel de krimp ook Midden-Holland treft, blijven de gevolgen voor de arbeidsmarkt in de regio waarschijnlijk relatief beperkt. Dat komt door de aard en samenstelling van de werkgelegenheid. De sectoren met de grootste krimp, de uitzendbranche en de horeca, zijn minder sterk vertegenwoordigd in de regio. De sector zorg en welzijn, ICT en voedingsindustrie, sectoren die in deze tijd groei laten zien, zijn in de regio juist stevig aanwezig.

Dit blijkt uit een analyse van UWV over de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid in Midden-Holland.

‘Midden-Holland behoort tot de regio’s met het kleinste percentage werknemers in zwaar getroffen sectoren. Dit komt door de regionale werkgelegenheidsstructuur, die zich kenmerkt door een grote zorgsector en een relatief sterke aanwezigheid van voedingsindustrie en ICT. De uitzendbranche en horeca spelen hier een minder grote rol dan elders in het land’, vertelt Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur van UWV.

In Midden-Holland werkt 27% van alle werknemers in een sector die te maken heeft zal krijgen met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid. Dit betreft in totaal 21.900 werknemers. Aan de andere kant werkt 48% van de werknemers in een sector die nog relatief weinig last heeft van het coronavirus (gemiddelde of geen/kleine krimp). En tot slot werkt 25% van de werknemers in Midden-Holland in een sector waarin de werkgelegenheid als gevolg van de corona-uitbraak groeit.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl