Genieten van de winter in Zuidplas

Een echte winter in Zuidplas, dat is iets om reikhalzend naar uit te kijken. Vooral in deze periode met zijn vele Corona beperkingen tijdens de komst van Sinterklaas en zijn Pieten en in de komende Kersttijd. Straks kunnen we waarschijnlijk ook niet met alle vrienden en geliefden onder de Kerstboom zitten. Zelfs de wintersportvakanties in het buitenland dreigen nu ook allemaal in het water te vallen. Laten we hopen dat Koning Winter ons met veel sneeuw en bevroren sloten, vaarten en plassen gaat verrassen en ons niet weer in de steek laat dit jaar. Zodat wij een fantastische wintertijd in Zuidplas en omgeving kunnen beleven. 

Zuidplas biedt vele mogelijkheden om van sneeuw en ijs te kunnen genieten, vooral als de zon ook nog even wil schijnen. Zoals lekker wandelen in de besneeuwde polder- en natuurgebieden, daar is de ruimte nog aanwezig waar je van de omgeving kunt genieten, ook met inachtneming van de Corona maatregelen.

Vol verwachting wordt elk jaar door vele inwoners van Zuidplas er naar uitgekeken om weer te kunnen schaatsen op een van de buiten ijsbanen of op echt natuurijs. Want Zuidplas is tenslotte de watertuin van de Zuidelijke Randstad (zie beleefzuidplas.nl). Stevig de schaatsen onderbinden, de benen strekken en de vele sloten, vaarten en plassen en de mooie winterse omgeving vanaf een andere kant bekijken.

In winkelcentrum de Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel, zien ze de winterperiode al sinds half november met enthousiasme aankomen en zijn de winkeliers er klaar voor met een grote sneeuwpop, een kerstboom en een ijsberen familie (zie foto).

Foto Louis Bekker – Winter in winkelcentrum de Reigerhof

Maar hoe ging dat voorheen, want een echte winter hebben we sinds 2012 niet meer gehad. Vrijwilligers van de IJsclubs in Zuidplas kregen de kriebels als het ging vriezen en gingen. wanneer het ijs dik genoeg was, vol enthousiasme aan de slag om de IJsbanen gereed te maken. Heel veel werk werd verzet om de ijsbanen toegankelijk te maken voor de liefhebbers. Helaas zullen de vrijwilligers deze winter, als het gaat vriezen hoogst waarschijnlijk niet aan de slag kunnen, want de gemeente Zuidplas geeft geen toestemming voor evenementen (op het ijs) zolang corona onder ons heerst en van overheidswege evenementen verboden zijn.

Maar dat hoeft de inwoners van Zuidplas er niet van te weerhouden om op eigen houtje het natuurijs op te gaan en winterwandelingen te maken door een besneeuwd Zuidplas.

Foto Park Hitland

Zuidplas kent meerdere IJsverenigingen, zoals de Schaatsclub Hitland met een grote (verlichte) ijsbaan in Park Hitland. Deze IJsbaan in het Park Hitland kent twee grote zorgen uit het verleden, die meerdere jaren terug kwamen, namelijk een lekkende damwand en gras dat niet gemaaid is voordat het water werd toegelaten en dat daardoor het gras door het ijs stak, nadat het water was bevroren. Maar deze winter zal dat waarschijnlijk geen probleem meer zijn, mits Koning Winter ons wel komt bezoeken en zich tijdig aanmeldt, zodat het Recreatieschap Park Hitland en de Schaatsclub Hitland de nodige maatregelen tijdig kunnen nemen, wanneer de gemeente toestemming geeft.

Dan is er ook de Zevenhuizensche Ijsclub, die dit jaar zelfs genomineerd werd voor de Cultuurprijs in Zuidplas. Sinds 1880 organiseert IJsclub Zevenhuizen mooie winterse activiteiten, in Zevenhuizen en op en rond de Rottemeren. Bij goed winterweer en voldoende ijsdikte zorgen zij voor een mooie geveegde ijsbaan van 400 meter met verlichting, een ijshockeyveldje en een oefenbaantje voor de kleintjes op het natuurijs voor Eetcafé De Roerdomp. Dit deel van de Rottemeren is minder diep en daar kan dan ook al sneller en veiliger geschaatst worden dan op de Rotte zelf. ​

Foto IJsclub Zevenhuizen – Oefenbaantje voor de kleintjes

In 2018 is voor het eerst een nieuwe ijsbaan op de Hennipgaarde in de Eendragtspolder door de IJsclub Zevenhuizen in gebruik genomen en die is dan te vinden achter de Willem Alexander roeibaan. Bij vorst wordt het parkeerterrein daar een paar centimeter onder water gezet. Zodat op die manier er bij lichte vorst al heel snel geschaatst kan worden op een prachtige schaatsbaan. Een ervaring opgetekend op de website van de Zevenhuizensche IJsclub: ”Zevenhuizen – De ijsbaan in de Hennipgaarde heeft eindelijk de poorten kunnen openen. Al voor de opening vanmorgen om 10.00 uur stonden de fanatieksten onder de schaatsers te trappelen om het natuurijs op te kunnen. De temperatuur dik onder nul en een snijdende wind hield hen niet tegen. “Fantastisch toch, dit”, glunderde Marina Veerman, de voorzitter van de Zevenhuizensche IJsclub. In 2019 heeft het helaas net te kort gevroren en kon er geen gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid voor een ijsbaan op de Hennipgaarde.

Daarnaast organiseerde de actieve IJsclub in Zevenhuizen voorheen de alom bekende Molentocht en elk jaar in januari een mooie Snertwandeltocht Rottemeren door de winterse omgeving, een wandeling  naar keuze van 7, 12, 17, 21 of 26 km bracht deelnemers langs de Rottemeren en de molens, waaronder de beroemde Molenviergang. Vanwege de 6de editie van de Snertwandeltocht op 4 januari dit jaar, met koek en zopie posten, muziek en wegens het vieren van 75 jaar Vrijheid ook legervoertuigen uit WOII, veldkeukens en diverse tentoonstellingen die men kon bezoeken, werd de IJsclub Zevenhuizen genomineerd voor de Cultuurprijs 2020 in Zuidplas.

 

Molentocht: Als het ijs op de Rottemeren dik genoeg is, dat wil zeggen minimaal 12 centimeter, organiseert de IJsclub Zevenhuizen samen met IJsclub Bleiswijk de klassieke Molentocht Rottemeren. De Molentocht Rottemeren, die pas verreden mag worden na goedkeuring van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB), is bekend in heel Nederland. En als die gereden wordt, komen er van ver veel enthousiastelingen op af. Maar dit jaar komt er vanwege corona heel waarschijnlijk geen georganiseerde Molentocht, ook al vriest de Rotte helemaal dicht.

Foto IJsclub Zevenhuizen – Molentocht  

Ook in Moordrecht is een IJsclub actief, de Moordrechtse IJsclub, die voorheen leuke activiteiten, zoals IJsdisco, schoonrijden, mini-elfstedentocht organiseerde. Waarschijnlijk zullen we het nog een jaar moeten doen met de mooie foto’s, die van deze leuke activiteiten  in eerdere jaren gemaakt zijn.

Maar Zuidplas kent nog veel meer plekken, waar je van een echt winterlandschap met sneeuw intens van kunt genieten. Zoals rondom (en bij natuurijs op) de Zevenhuizer Plas en rondom het buurtschap Oud Verlaat. En wat te denken van een rondwandeling langs de Ringvaart of een schaatstocht op de Ringvaart, die door meerdere dorpen in Zuidplas loopt.

De oorsprong van de rivier de Rotte bij Moerkapelle is ook in de winter een bezoekje waard. De Rotte begint als een slootje bij de molen de Oorsprong en de polder Honderdveertig Morgen nabij de buurtschap Kruisweg.

Vandaaruit is het tegenwoordig ook een klein stukje naar het Bentwoud, een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, aangelegd op voormalige akkers en dat ten noorden ligt van Moerkapelle, tussen Zoetermeer en Boskoop. Het is nog een jong bos, waar de afgelopen jaren ca  2,5 miljoen bomen en struiken zijn geplant en er is 80 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd. Het Bentwoud biedt ruimte en is met ruim 800 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad.

Winter in Zuidplas, daarvoor hoef niet naar de bekende wintergebieden, mits Koning Winter  maar naar Zuidplas komt. Helaas zullen de winter evenementen, met een grote inzet van vrijwilligers, deze winter niet georganiseerd kunnen worden, vanwege Corona. Maar dat hoeft men niet te weerhouden om, rekening houdend met de corona maatregelen, bij geschikte weersomstandigheden de schaatsen aan te binden en het natuurijs (mits sterk genoeg) op te gaan of een paar goede sneeuwschoenen aan te trekken en al wandelend te gaan genieten van een mooi winterlandschap in Zuidplas. Blijft het een mooie droom of gaat die hopelijk werkelijkheid worden dit jaar.

Door Louis Bekker