Geertruidahoeve: bestemming dorpshuis voor vijfde dorp?

Nieuwerkerk – het verval van de Geertruidahoeve langs de Eerste Tochtweg/N 219 neemt steeds grotere vormen aan. De vraag is of een renovatie nog wel tot een betaalbare optie behoort, en wat wordt de herbestemming van de hoeve?

Wat ligging betreft zou de Geertruidahoeve uitstekend geschikt zijn om de functie van Dorpshuis te krijgen, wanneer het vijfde dorp (Middendorp) met 4000 woningen gebouwd gaat worden.

In Nieuwerkerk aan den IJssel hebben we rond 2007 al met een in slechte staat verkerende boerderij te maken gehad. Want over de hoeve de Batavier aan de Batavierlaan 4 liep enige jaren een stevige discussie over ‘gaan we renoveren of in dezelfde stijl opnieuw opbouwen’. De boerderij had de functie van gemeentewerf en de historici in het dorp wilden renoveren, maar volgens de gemeente was de staat van de boerderij dermate slecht, dat opnieuw opbouwen goedkoper zou zijn. Het ‘geld’ heeft gewonnen en het resultaat is een Dorpshuis geworden met een moderne inrichting, maar met nog steeds de uitstraling van de hoeve die het eerst was. De aanpak van de Batavier zou wellicht ook van toepassing kunnen worden voor de Geertruidahoeve.

De bestemming van de boerderij de Batavier is Dorpshuis Nieuwerkerk aan den IJssel geworden en momenteel huist onder andere de bibliotheek Groene Venen erin. Ieder dorp in Zuidplas heeft een gebouw dat tevens de functie van Dorpshuis vervult, Moerkapelle heeft Op Moer, Moordrecht heeft het Turfhuis, Zevenhuizen het Swanla en Oud Verlaat heeft de Vierkap. Dus ook voor het vijfde dorp zal een Dorpshuis nodig zijn.

Op dit moment lijkt er nog een patstelling te zijn tussen de gemeente Zuidplas en de eigenaar van de Geertruidahoeve. Erfgoedvereniging Heemschut en D66 Zuidplas hebben er bij het college al diverse keren op aangedrongen, dat de gemeente gebruik zou maken van haar wettelijke handhavingsbevoegdheid om de eigenaar te dwingen noodzakelijk onderhoud te plegen. Tot op heden is dat nog niet gedaan en kijken we bij het voorbijgaan aan tegen een bouwval met grote oranje en blauwe zeilen op het dak en lijkt het op een ‘rotte plek’ in Zuidplas.

Een optie voor de gemeente Zuidplas zou kunnen zijn om in het kader van het vijfde dorp de Geertruidahoeve op te kopen en er een Dorpshuis van te maken, net zoals de Batavier. Dan krijgen we er in Zuidplas weer een mooie en functionele boerderij bij.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl