Eerste cliënten Gemiva-SVG Groep ingeënt in Nieuwerkerk

Nieuwerkerk – Op vrijdag 29 januari kregen de eerste cliënten met een beperking van de Gemiva-SVG Groep een vaccinatie tegen COVID-19. Het ging om cliënten van 18 jaar en ouder die onder de medische verantwoordelijkheid vallen van de arts verstandelijk gehandicapten (AVG).

De eerste vaccins werden gegeven op 3 locaties in Nieuwerkerk aan den IJssel. En dat was voor sommige cliënten best wel even spannend.

Nicole was als eerste aan de beurt. Ze woont op Swetterhage en werkt daar in de keuken. Nicole: ”Ik vond het echt wel spannend, maar ik doe het voor de veiligheid voor mijzelf en mijn medemensen. Ik hoop snel weer op bezoek te kunnen bij mijn familie en dat we weer kunnen knuffelen.”

Devin: “Ik hoop dat ik nu snel weer leuke dingen kan doen…”
In Nieuwerkerk aan den IJssel werden de cliënten ingeënt die wonen aan de Fransezoom en in de woonlocaties Dorrestein en Gouwe, even verderop in Nieuwerkerk. Devinkreeg hier als eerste het vaccin. Devin: “Ik vond het spannend dat ik een prik kreeg omdat ik bang was dat het pijn zou doen. Maar ik voelde er weinig van en het was zo voorbij. Ik ben blij dat ik nu een prik heb gehad en hoop dat ik nu snel weer leuke dingen kan doen.”

Inenting mensen met een beperking
In januari en februari worden in totaal 35.000 mensen met een beperking met het BioNTech/Pfizer vaccin ingeënt. Deze groep valt onder de medische verantwoordelijkheid van de arts verstandelijk gehandicapten. De Gemiva-SVG Groep verwacht dat bewoners van andere woonlocaties de komende tijd ook gevaccineerd zullen worden. Dit gebeurt echter onder regie van de huisartsen van deze cliënten. Zij krijgen het Moderna-vaccin. Het exacte startmoment hangt af van de levering van dit vaccin. De verwachting is dat eind februari landelijk in totaal 85.000 mensen met een beperking die wonen op een woonlocatie zijn ingeënt.

De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ruim 5000 mensen. Zij hebben door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of begeleiding nodig. De zorgorganisatie is actief in ruim zestig gemeenten in Zuid-Holland.