Diversiteit en inclusiviteit in de fractie van VVD Zuidplas

Zuidplas – De fractie van de VVD Zuidplas heeft gereageerd op de inhoud van een artikel, waarin een interview is opgenomen dat raadslid VVD Sep Pouwels heeft gegeven aan de Vereniging van Raadsleden. Het artikel is te lezen op www.raadsleden.nl/actueel/actueel en is onderdeel van een reeks van interviews met raadsleden over hun ervaringen met diversiteit en inclusiviteit. Het artikel van Sep Pouwels gaat voor een deel over haar ervaringen als raadslid in de fractie van de VVD Zuidplas in de afgelopen drie jaar.

De fractie van de VVD Zuidplas betreurt het dat Sep Pouwels haar deelname aan de VVD zo heeft ervaren als ze heeft aangegeven in het interview, maar de fractie herkent zichzelf niet in de inhoud en toonzetting van het artikel.

Het bestuur van de VVD is al geruime tijd op de hoogte van de moeizame samenwerking tussen Sep Pouwels en de overige fractieleden en de afgelopen maanden hebben hierover diverse gezamenlijke gesprekken plaatsgevonden. De laatste maanden is door Sep Pouwels en de fractie gewerkt aan verbetering van de relatie. Dat traject is wat de fractie van de VVD betreft nog niet afgerond.

Enkele punten die Sep Pouwels in haar interview heeft aangetipt:

Haar achtergrond als vluchteling uit Iran, de weerstand die ze sinds 2018 ervaarde binnen een fractie die volgens haar een gesloten clubje was van vooral oudere mannen en een enkele vrouw met een duidelijke mannencultuur. Daarbij kwam dat Sep de eerste niet-westerse allochtoon in de fractie was. Ze ervaarde ook weinig steun, het gevoel in het diepe te worden gegooid en het gevoel om zich als nieuwkomer maar gedeisd te moeten houden. Nu na drie jaar is er met meer fractiegenoten een betere band ontstaan, maar haar input in de fractie herkend ze vaak niet terug in de praktijk.

Twee culturen zijn hier bij elkaar gekomen in één fractie en dat geeft wrijvingen, zoals blijkt uit het interview en de reactie erop uit de fractie van de VVD Zuidplas. Sep Pouwels zet zich met haar achtergrond, grote doorzettingsvermogen en capaciteit voor netwerken, strijdlustig in voor meer diversiteit en inclusiviteit binnen de maatschappij en binnen haar fractie.

Uit en landelijk onderzoek is gebleken dat er een betere afspiegeling nodig is binnen gemeenteraden, want een raad met meer jongeren, vrouwen en raadsleden met een niet-Nederlandse achtergrond is beter in staat de inwoners te vertegenwoordigen.

Door Louis Bekker