Reactie lokale politiek op het debat van de eeuw (tot nu toe)

Zuidplas – Na tot in de kleine uurtjes het debat over de kabinetsformatie in de tweede kamer gevolgd te hebben, kwam de vraag “Wat zouden de lokale politieke vertegenwoordigers in Zuidplas hier van hebben gevonden?” Zes van de zeven politieke partijen in Zuidplas zijn een onderdeel van de landelijke partijen, namelijk de VVD,  de ChristenUnie/SGP, CDA, D66, PvdA/GroenLinks en de SP.

Opvallend waren de weinige twitterberichten van de raadsleden in Zuidplas over dit  belangrijke, interessante debat, vol politieke lading. Whatsapp is tegenwoordig een belangrijk, snel en algemeen gebruikt modern communicatiemiddel dat in dit geval uitermate geschikt is om een reactie te vragen via een whatsapp groep met daarin een groot aantal raadsleden in Zuidplas.

Voor de inwoners van Zuidplas is het interessant, helder en duidelijk om te weten wat de mening over het debat is van de door hen gekozen vertegenwoordigers bij de lokale partijen. Mede omdat openheid van de politiek in dit debat de belangrijkste rode draad is geweest.

Naast de weinige reacties op twitter was het opvallend dat reacties op mijn vraag via whatsapp uitbleven. Er kwamen slechts twee reacties op de eenvoudige vraagstelling via whatsapp, maar geen reactie op het debat in Den Haag. Eén van de twee reacties op deze simpele open vraag werd zelfs gezien als riooljournalistiek.

Extra opvallend is dat wanneer de betreffende partij landelijk weet te scoren, het  twitterberichten erover kan ‘regenen’, ook in Zuidplas. Maar hier heeft de politiek in Den Haag een slechte beurt gemaakt met de formatie tot nu toe en dat heeft blijkbaar ook een uitstraling naar de lokale partijen.

Hopelijk is hiermee niet een trend gezet richting de gemeentelijke verkiezingen volgend jaar in maart 2022, vooral wat betreft openheid, zowel onderling als naar de burger.

De meest eenvoudige reactie van de raadsleden op mijn vraag via Whatsapp zou zijn geweest: geen commentaar of ik sta achter de opstelling van ……(mijn partij). Of niet….?
Gevonden twitter berichten door lokale politici

Door Louis Bekker