De ‘ouderenuurtjes’ van de supermarkten in Zuidplas

Foto Louis Bekker

Zuidplas – Sinds vandaag 5 oktober moeten supermarkten van de overheid twee uren per dag alleen toegankelijk zijn voor ouderen en anderen die extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Maar tevens moet deze doelgroep te allen tijde hun boodschappen kunnen doen.

De basis voor dit ‘ouderenuur’ is het eerste openingsuur van de supermarkten, dat meestal tussen 7:00 uur en 8:00 uur ’s ochtends valt. Naast het ochtenduur mogen supermarkten zelf bepalen welk ander uur van de dag ze hiervoor gebruiken.

Navraag in Zuidplas leverde de nodige verschillen op bij de diverse supermarkten, zie overzicht, waarvan de eerste vier in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn:

  Ochtend Avond
Albert Hein Reigerhof 7:00 – 9:00 uur X
Jumbo Reigerhof 7:00 – 8:00 uur 20:00 – 21:00 uur
Plus Dorrestein 7:00 – 9:00 uur X
MCD Kerklaan 7:00 – 8:00 uur 18:00 – 19:00 uur
Jumbo Zevenhuizen 7:00 – 8:00 uur 19:00 – 20:00 uur
Plus Moerkapelle 8:00 – 10:00 uur X
Albert Hein Moordrecht 7:00 – 9:00 uur X
Aldi Moordrecht 7:00 – 8:00 uur 2de uur onbekend

 

Het ouderenuurtje geldt niet alleen voor de ouderen onder ons, maar staat open voor iedereen die valt onder de kwetsbare groepen die het RIVM heeft geformuleerd.

Het betreft daarbij mensen van zeventig jaar of ouder of mensen die jonger zijn, maar kampen met gezondheidsproblemen, zoals een hart- of longaandoening.

De maatregel wordt ingevoerd bij supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk. De kleine buurtsupers voeren in een aantal gevallen dus geen exclusief uurtje voor kwetsbaren in.

Na de eerste week zal de belangenvereniging voor supermarkten (CBL) samen met de leden en vertegenwoordigers van ouderen en andere kwetsbare groepen het effect van de speciale openingsuren evalueren. “Daarbij kijken we niet alleen naar de behoefte aan de uren bij de kwetsbare groepen en het gebruik van deze uren, maar ook naar de effecten voor andere klanten die met beperktere openingstijden te maken krijgen”, aldus de belangenvereniging.

Klanten die niet oud of kwetsbaar zijn, zullen waarschijnlijk niet geweigerd worden op de speciale ‘ouderenuren’, omdat het in verband met privacy niet mogelijk is om dit te controleren.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl