CD van Flying Eagle, in plaats van winterconcert in Dorpskerk

Foto flyingeagle.nl

Zuidplas – Maandagmiddag 7 december overhandigde Eelco Slingerland digitaal de cd “Flying Eagle Concert” 10 jaar gemeente Zuidplas.” aan burgemeester Han Weber. Ook wethouder Jan Verbeek en musicus André van Vliet waren digitaal aanwezig.

Helaas kon door corona het geplande winterconcert van Flying Eagle in de dorpskerk in Moordrecht geen doorgang vinden. Als alternatief is er op 2 november een concert op CD opgenomen, met onder meer de vier seizoenen in Zuidplas.

Dit jaar bestaat de gemeente Zuidplas 10 jaar en om dat te vieren heeft de gemeente al eerder aan inwoners, maatschappelijke organisaties en verenigingen gevraagd om leuke initiatieven en activiteiten in te dienen. In het afgelopen jaar konden gelukkig enkele activiteiten daarvan nog doorgang vinden, waaronder de tentoonstelling 10 jaar Zuidplas in de bibliotheek de Groene Venen, de winterwandeling door de dorpen, de kunsttentoonstelling Landart op Leefgoed de Olifant en de fototentoonstelling Zuidplas Bindt – Zuidplas Verbindt in winkelcentrum de Reigerhof. Maar bij andere initiatieven, zoals het winterconcert stak corona er een stokje voor.

Om het moment van vieren niet voorbij te laten gaan ontstond het idee bij Flying Eagle
om de vier jaargetijden op te nemen en beschikbaar te stellen op CD en via Itunes.
Vier jaargetijden, omdat Zuidplas een mooie gemeente is met vier unieke dorpen met elk hun eigen identiteit en historie, stuk voor stuk de moeite van het ontdekken waard gedurende elk jaargetijde.

De digitale overhandiging van de CD door initiatiefnemer Eelco Slingerland aan burgemeester Han Weber, onder toeziend oog van de lokale pers.

Burgemeester Han Weber “We zijn met elkaar trots op Zuidplas: Zuidplas is het waterrijke, landschappelijke hart van onze regio. De Watertuin van de Zuidelijke Randstad. Een plek waar ook de natuur ruim baan krijgt: langs de slingerende rivier de Rotte, op de Zevenhuizerplas, langs de Hollandse IJssel en in de polders langs de roeibaan. Een paradijs voor weide- en watervogels. Kijkt u eens voor meer inspiratie op www.beleefzuidplas.nl. Dat gevoel vindt u terug bij het luisteren naar deze CD “Flying Eagle Concert” 10 jaar gemeente Zuidplas”.

Speciaal voor deze CD heeft Flying Eagle een muziekstuk opgenomen van Johann Christoph Friedrich Bach, het 9e kind van J.S. Bach, die circa 40 jaar in Bückeburg – onze partnergemeente – heeft gewoond en daar muziek schreef.

De CD is te bestellen via link of door een email te sturen naar marketing@flyingeagle.nl. Op een later moment zal het concert ook beschikbaar zijn via Itunes en andere (online) muziekplatforms en in de toekomst zal het concert alsnog gegeven gaan worden in de Dorpskerk in Moordrecht.

CD ‘Deel 3 Herfst’ is hier te beluisteren

Meer informatie van Jan Peter Teeuw over de CD:
De Lente begint als een pastorale, een zgn. ‘herderszang’. De natuur ontluikt, en ook de kalfjes en lammetjes mogen de wei weer in: de pastorale gaat over in een opgewekte wals.
De Zomer is in A-B-A-vorm geschreven. Het A-thema doet door het ragtime-ritme enigszins ‘Amerikaans’ aan, het B-thema klinkt wat ‘Hollandser’. Het geheel beeld vooral de ontspanning van de zomer uit: terrasjes, tochtjes op de ringvaart en de Hollandsche IJssel, vakantie… In dit deel zijn de namen Zuidplas, Moordrecht en Nieuwerkerk verwerkt.
De Herfst kent twee thema’s: een ingetogen thema in 6/8e-maat, en een wat uitbundiger thema in vierkwartsmaat. Het eerste thema laat horen dat na de uitbundige zomer de natuur zich nu weer ‘terugtrekt’. Het tweede thema past meer bij het Oogstfeest, dat jaarlijks in september in Zevenhuizen wordt gevierd, en geeft ook iets weer van de bedrijvigheid wanneer in september het verenigingsseizoen weer begint.
De Winter begint met tien rustige maten, waarin in de eerste noten opnieuw de naam Zuidplas is verwerkt. Dit rustige thema vormt een opmaat voor het eigenlijke stuk: een feestelijke mars, waarin twee winterse feesten aandacht krijgen: Sinterklaas en Kerst.

Musici: André van Vliet (vleugel), Chloë Elsenaar (viool), Geert Pfeiffer (contrabas), Hendrie Westra (percussie), Jan Peter Teeuw (orgel) en Marije weening (dwarsfluit).

Door Louis Bekker