SP raadslid verschijnt als Zwarte Piet op vergadering partijraad

Zuidplas – SP delegatie is afgelopen vrijdag geschrokken toen raadslid Serena Rodenburg tijdens een partijraad als Zwarte Piet verscheen. Dit meldt de Kantekening op hun website.

Klik hier om de foto te zien

Het screenshot circuleert nu op WhatsApp onder SP-leden, waarvan sommige niet te spreken zijn over de verschijning van Rodenburg. Zo is SP-lid Robin van Kouteren uit Velzen geschrokken dat een raadslid van zijn partij verkleed ging als Zwarte Piet. ‘Ik vind dat anno nu echt niet meer kunnen’, zegt hij tegen de Kanttekening.

Serena Rodenburg zelf is zich van geen kwaad bewust. ‘Ik was net terug van een huisbezoek toen de vergadering van de partijraad begon. Ik moest zo en zo laat inloggen en had nog geen tijd om mijn gezicht af te schminken’, reageert ze. ‘Toen de vergadering eenmaal begonnen was heb ik mijn scherm uitgezet en mijn gezicht schoongemaakt.’

Rodenburg vindt het geen politiek statement. ‘Absoluut niet. Het was een persoonlijke keuze. Het al dan niet afschaffen van Zwarte Piet moet niet iets van de politiek zijn, vindt de SP. Binnen alle partijen heb je voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De SP is tegen discriminatie en racisme. Het standpunt dat Zwarte Piet racisme is hoort niet in de politiek thuis.’ Ze is niet bang voor gedoe. ‘Ik vind het gek dat dit nieuws is.’

Op haar eigen Facebookpagina blijkt Rodenburg het oneens met de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In een bericht van 12 november merkt ze op dat KOZP wil gaan demonstreren in Venlo tegen Grijze Piet, een alternatief voor Zwarte Piet. ‘Niks is goed genoeg blijkbaar’, schreef ze toen.

‘Wij geven geen kledingadviezen of voorschriften aan onze leden’, reageert Sarah Dobbe, woordvoerder van de landelijke SP. ‘Toen het SP-lid aan het woord was op de partijraad was ze al niet meer verkleed.’ Ze benadrukt dat het om een besloten vergadering van de partijraad ging.

Ook wijst ze op de woorden van SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen tijdens een Kamerdebat uit september. Marijnissen zei toen dat het standpunt over Zwarte Piet ‘aan de samenleving [is]. De samenleving is aan het veranderen. En volgens mij is dat een goed iets’.

Hoe wil de SP racisme en discriminatie bestrijden als een vertegenwoordiger van de partij zich kan verkleden als Zwarte Piet, die volgens veel mensen een racistische karikatuur is? Dobbe: ‘We laten het wat betreft deze situatie bij deze reactie.’