Burgemeester Weber en mevrouw den Toom bezoeken graf verzetsheld

Zuidplas – Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat verzetsheld Arie den Toom werd herbegraven in zijn geboortedorp Nieuwerkerk aan den IJssel. In het kader van 75 jaar vrijheid was burgemeester Han Weber op 6 augustus 2020 aanwezig op de oude begraafplaats in Nieuwerkerk om tijdens een eenvoudige herdenking zijn eer te bewijzen. Onder de aanwezigen waren onder andere Historische Vereniging Nieuwerkerk Brord Westing en Arie den Boer die een korte lezing gaven. Het nichtje van Arie den Toom, genoemd in zijn afscheidsbrief, mevrouw Ardien den Toom was ook aanwezig.

Vitrine-expositie
De Historische Vereniging Nieuwerkerk heeft in de Batavier over de herbegrafenis een vitrine-expositie georganiseerd die op 6 augustus 2020 werd afgesloten met een eenvoudige bloemenhulde op het graf van Arie Den Toom.

Met militaire eer herbegraven
Arie den Toom werd in 1906 in Nieuwerkerk aan den IJssel geboren. Tijdens WOII deed Den Toom werk voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Hij verspreidde verzetsbladen en zorgde hij voor illegale persoonsbewijzen. Dit deed hij vanuit feestgebouw Courzand in Rotterdam Heijplaat, waar hij beheerder van was en voldoende ruimte en middelen had.

Arie den Toom werd verraden en opgepakt op 13 maart 1945. Als represaillemaatregel voor de verzetsmoord op een lid van de Ordepolitie fusilleerde de bezetter op 3 april 1945 tien voorbijgangers en tien verzetsmensen die gevangen zaten. Arie den Toom was één van de laatstgenoemden. Den Toom werd op 9 april 1945 begraven in Crooswijk. Op 6 augustus 1945 werd hij met militaire eer herbegraven op de oude begraafplaats van Nieuwerkerk aan den IJssel

Het graf van Arie den Toom en zijn in 1984 overleden vrouw is het enige formele oorlogsgraf in gemeente Zuidplas.