Ruim 50 verpleegkundigen GHZ Gouda melden zich voor opleiding corona-IC

Gouda – Het aantal coronabesmettingen neemt toe, met ook een fikse stijging in Gouda, en het aantal patiënten in ziekenhuizen loopt op. Is het wachten op een tweede coronagolf? En zo ja: is ons Groene Hart Ziekenhuis erop voorbereid? Dieuwke Baas, adviseur Marketing en & Communicatie van het ziekenhuis, beantwoordde onze vragen. 

Stand van zaken
Wat is op dit moment de stand van zaken in het GHZ? Hoe zit het met uitgestelde procedures en behandelingen? Baas: ‘In het ziekenhuis wordt op dit moment hard gewerkt om patiënten te helpen die de afgelopen maanden niet behandeld konden worden. We kunnen helaas niet in cijfers uitdrukken hoe ver we hierin zijn gekomen, dat is te ingewikkeld.’ Heeft het personeel van het GHZ ‘gewoon’ vakantie kunnen opnemen? En hebben medewerkers psychisch en lichamelijk voldoende kunnen herstellen van de afgelopen periode?  Baas: ‘We zitten nog middenin deze vakantieperiode. We vinden het ontzettend belangrijk dat medewerkers vrij nemen: collega’s die de afgelopen maanden keihard gewerkt hebben, hebben deze vakantie nodig om straks weer klaar te staan voor de komst van een nieuwe golf aan coronapatiënten.’ En liggen er op dit moment coronapatiënten in het GHZ? ‘Er zijn op dit moment drie patiënten met corona in ons ziekenhuis opgenomen,’ vertelt Baas.

Tweede golf
Hoe kijkt het ziekenhuis aan tegen de stijgende lijn in de coronabesmettingen? Baas: ‘Deze stijgende lijn is voorspeld. We houden rekening met de komst van een tweede golf en bereiden ons daar zo goed mogelijk op voor.  De ervaringen van de eerste golf hebben we verwerkt in een draaiboek om de tweede golf zo goed mogelijk op te vangen.’ En is het Groene Hart Ziekenhuis voorbereid op een eventuele tweede golf? En zo ja: hoe? Baas: ‘Het GHZ kan een mogelijke tweede golf van coronapatiënten opvangen. Als het aantal coronapatiënten toeneemt, heropenen wij de corona-verpleegafdeling en de corona-Intensive Care. Afgelopen week is in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum de IC-buddy opleiding gestart: collega’s van diverse verpleegafdelingen worden opgeleid zodat zij bij een tweede golf ingezet kunnen worden op de corona-Intensive Care. Er hebben zich ruim 50 verpleegkundigen aangemeld voor deze opleiding.’

Oproep
Zijn er nog andere zaken belangrijk voor de Gouwenaars? ‘We doen een oproep aan de lezers om zich toch vooral aan de RIVM-richtlijnen te blijven houden om verspreiding van het virus tegen te gaan én zich bij (milde) klachten (verkoudheid, koorts) te laten testen bij de GGD,’ aldus Baas.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl