Welkom terug op GOUDasfalt: dit is er groen en nieuw

GOUDasfalt in Gouda

Gouda – Het is juni en het normale leven, volgens het ‘nieuwe normaal’, is weer een beetje opgepakt. De horeca zijn weer open, mensen mogen weer samenkomen in kleine groepen. Reden genoeg dus om weer eens een kijkje te nemen op GOUDasfalt. Daar hebben de vrijwilligers niet stil gezeten. Deze projecten moet je zeker eens bekijken…


Warmoezerij
De moestuin van GOUDasfalt heeft een metamorfose ondergaan. Met de uitbreiding in maart en de bouw van een kas ziet de tuin er heel anders uit. Dit is natuurlijk te danken aan de nieuwe vrijwilligers die zich bij de tuin hebben aangesloten. Sinds kort helpt ook ASVZ, de dagbesteding op GOUDasfalt, weer een handje mee.
Voor de bouw van de kas is een speciale bouwploeg van vrijwilligers samengesteld met daarin o.a. een gepensioneerd bouwkundige en ex-aannemer. De Warmoezerij vierde de goede doorstart woensdagavond met een bescheiden aardbeien oogstfeest. Smullen dus!

Vloedbosje
Het vloedbosje is een energiek project aan de achterkant van het terrein. In en rond een omdijkte, groene put groeien wilgen en bramen. Een duiker (buis) laat bij vloed water in vanuit de Hollandse IJssel. Zo biedt het een ideale plek aan de ijsvogel en allerlei andere diersoorten. Het eerste doel van het project was om een boom om te zagen, om een nestplek te maken voor die ijsvogel. Ook is er een egel-rail aangelegd van wilgentakken, die plek biedt voor egels. Tegelijk is het bosje grondig aangepakt en is er een pad omheen aangelegd. En er zijn meer plannen, die hopelijk met de tijd kunnen worden uitgevoerd. Leuk om het paadje eens rond te wandelen.

Kampeerveldje
Heel, veel, tegels: dat is wat je het eerste opvalt bij het uitgebreide kampeerveldje. Dit is het veld waar tijdens Roze Zaterdag een camping was. Vorig jaar was er werkelijk een uitbater die er graag voor langere tijd een camping wilde beginnen. Om de plek aantrekkelijker te maken is er een stuk grond bijgetrokken. Maar daarvoor moest er wel een wal worden gebouwd; van tegels dus. De tegels zijn overal in Gouda opgehaald bij particulieren die hun tuin aanpakten. Met een team van vrijwilligers zijn ze vervolgens gemetseld, de shovel vulde het nieuwe vak met grond. Zo sneed het mes aan twee kanten: Gouwenaars hebben een groenere tuin en GOUDasfalt is weer een stukje groener geworden.

Terrasje pakken
En als je er dan toch bent, kun je gelijk wat drinken aan de nieuwe strandbar bij cafe-restaurant Rederij de Vrijheid. Of bij het pas geopende fietscafé 14theRoad natuurlijk. Je hoort het al, ook GOUDasfalt ontvangt je met open armen!

Tekeningen: Rini Verhoeven

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl