49% van de inwoners van Zuidplas heeft donorregistratie ingevuld

Zuidplas – Met nog ongeveer twee weken te gaan heeft ongeveer de helft van het aantal inwoners in Zuidplas zich met of zonder beperking laten registreren in het donorregister. Dit aantal is vergelijkbaar met de omliggende gemeenten. In de grote steden zoals Rotterdam en Den Haag ligt dit percentage niet-geregistreerden op ca 60%

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waar de donorregistraties worden beheerd.

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd.

Deze wet regelt dat alle inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder, wanneer zij geen andere keuze vastleggen, in het Donorregister worden opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Ter vergelijking:

In 15 gemeenten stond meer dan 55 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder nog niet geregistreerd. De top drie bestond uit Urk (67 procent), Staphorst (65 procent) en Vaals (62 procent).

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl