Primeur: circulair slopen in Oosterwei

Gouda – Vanmiddag hebben wethouders Niezen (duurzaamheid) en Tetteroo (woningbouw) de aftrap gedaan van een circulair sloopproject in Gouda Oost. In Oosterwei zullen drie portiekflats van Mozaïek Wonen volgens deze nieuwe methode worden gesloopt. Door materialen slim te scheiden en hergebruiken, kan tot wel 70% worden bespaard op het gebruik van nieuw bouwmateriaal. Ook aanwezig was uitvoerend bedrijf New Horizon, dat is gespecialiseerd in het hergebruik van sloopmateriaal, het zogenaamde Urban Mining.

Het idee om dit project circulair aan te pakken is afkomstig van specialistisch sloopbedrijf New Horizon. Woningcorporatie Mozaïek Wonen was van hun methode gecharmeerd, maar wist dat voor de sloop aanvankelijk geen nieuwe sociale huurwoningen zouden terugkeren. De gemeente besloot de woningcorporatie tegemoet te komen door het aantal sociale huurwoningen op te krikken tot 47 woningen in drie woonblokken. Zo kon het project doorgang vinden.

Scheiden
New Horizon directeur Michel Baars vertelde over het scheidingsproces van de stoffen. Normaal wordt bij de sloop de gevel door een graafmachine in elkaar gedrukt, waardoor alle bouwmaterialen met elkaar vermengen. Het is de uitdaging ze nu tijdens de sloop goed te scheiden, vertelt Baars, want de input in het hergebruikproces is belangrijk: “Als je er rommel instopt, komt er aan het einde ook rommel uit”.
Daarom wordt het beton van de vloeren los van de bakstenen muren gesloopt en mag het niet vermengen met kunststof uit de gevelplaten. Kan het materiaal gescheiden worden afgevoerd, dan is het klaar voor het vervolg scheidingsproces. Beton van de vloeren bijvoorbeeld, wordt met een speciaal ontwikkelde machine uit elkaar gehaald tot de basismaterialen zand en grind. Dit kan weer worden gebruikt bij het maken van nieuw beton. Door deze manier van slopen zijn de gebouwen verworden tot zogenaamde donorgebouwen.

Bestuur
Wethouder Hilde Niezen vertelde erg blij te zijn met het project: “Dit is waar je naartoe wilt, als stad wil je zo circulair mogelijk zijn. Ik hoop dat we hier veel inspiratie uit kunnen halen voor andere projecten”. Daar sluit collega wethouder Tetteroo zich bij aan. Hij is verheugd ‘dat er een marktpartij is die zegt: we slopen niet, we oogsten’. De wethouders bevestigden een feestelijk plakkaat aan een portiekflat aan de Verzetslaan om de aftrap te markeren.

Het is onduidelijk wanneer de sloop van de panden begint. Mozaïek Wonen hoopt op september, maar moet eerst wachten op een ontheffing, dit vanwege de aanwezigheid van vleermuizen.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl