Zuidplas zet varkensboerderij Moordrecht op slot voor 5de dorp

Moordrecht – Afgelopen maandag bleek dat een varkenshouder uit Moordrecht naar de Raad van State is gestapt, vanwege een gewijzigd bestemmingsplan van de gemeente Zuidplas met betrekking tot zijn varkensboerderij.

De gemeente Zuidplas heeft plannen om een vijfde dorp te gaan bouwen, met om te beginnen 4000 nieuwe woningen en wil voorkomen dat het bedrijf in Moordrecht deze toekomstige woningbouw in de weg komt te zitten. Daarom werd in het bestemmingsplan vastgelegd dat niet meer dan 30% van het bouwblok bebouwd mag worden tot een maximum van 2500 vierkante meter. Om dezelfde reden als bij de varkenshouder, krijgen ook de glastuinders in het middengebied van Zuidplas te maken met beperkingen.

Maandag bij de Raad van State bleek dat het woningbouwplan van de gemeente Zuidplas nog in een vroeg stadium is en dat er nog veel onduidelijkheden zijn. De gemeente Zuidplas beloofde maandag in Den Haag na de zomer met meer duidelijkheid te komen. De Raad van State beslist over enkele weken.

De stallen van de varkensboerderij in Moordrecht dateren uit 1977 en 1979, de nu toegestane uitbreiding van 250 vierkante meter is onvoldoende om vanwege investeringen in dierenwelzijn en milieu de extra ruimte terug te verdienen, aldus het bedrijf. Daarnaast heeft de gemeente Zuidplas ook in het bestemmingplan vastgelegd dat het bedrijf in Moordrecht niet meer dan 960 varkens mag houden in de stallen.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl