Zuidplas en de Avondklok

Zuidplas – Het is Zondagavond 24 januari 2021 21:03 als ik de achterdeur dichtsla. Het doel van vanavond? Een reportage maken van de gemeente Zuidplas tijdens dag 2 van de avondklok.

Op zaterdag 23 januari ging de avondklok in. Dat betekent dat je binnen blijft tussen 21:00 en 04:30. Alleen de vitale beroepen mogen zich, met verklaring, buiten bevinden. Oh ja, en je mag de hond uitlaten.

Bepakt met eigen verklaring en werkgeversverklaring stap ik in de auto en vertrek ik vanuit de Jonge Venen in Moerkapelle via de Jonkheer van der Welstraat en de Akerweg naar Zevenhuizen. Op de Akerweg komt ik mijn eerste passant tegen, iemand laat zijn hond uit op de koude zondagavond. Op het Noordeinde komt mij een auto tegemoet, geen politie, zal het iemand zijn die onderweg is naar zijn werk?

Eenmaal in Zevenhuizen aangekomen rijd ik via de Dorpsstraat door de wijk richting de Zuidplasweg. Hier en daar tref ik iemand aan die zijn hond een welverdiend rondje geeft, verder is het angstvallig stil.

Er bekruipt mij een bizar gevoel, in wat voor enorm rare tijd leven we. Een Mondkapje op in openbare gebouwen, maximaal 1 persoon thuis mogen ontvangen en een avondklok… Wie had dat één jaar geleden kunnen denken?

”Dat was me het rondje wel. Bijzonder, onheilspellend en bizar”

Nieuwerkerk aan den IJssel rijd ik in via de Europalaan, halverwege sla ik af naar de Parallelweg Zuid. Het is inmiddels 21:17. Bij een groene container langs de weg staat een man, hij ziet mij langzaam aankomen, hij kijkt wat schichtig om zich heen. Wanneer hij ziet dat ik mijzelf niet vervoer middels een politieauto gebaart hij naar zijn pols en zegt ”het is al 21:18 hea!?”.

Artikel gaat verder na de foto

Via de oude Dorpsstraat rijd ik naar de Batavierlaan, hier kom ik voor het eerst in aanraking met een gezagvoerder. Deze heeft geen tijd voor mij want deze controleert een waarschijnlijk 5 minuten eerder passerende fietser.

Vervolgens rijd ik naar het dorpshuis, even uitstappen en een foto schieten. Daar vervolg ik mijn weg en kom uiteindelijk bij de oprit van de A20, op naar Moordrecht. Achter mij rijdt een oude Fiat Punto, voor mij meters leeg asfalt.

In Moordrecht aangekomen rijd ik via wat binnenwegen en rondje. Uiteindelijk rond 21:46 besluit ik om via de Dorpsstraat in Moordrecht huiswaarts te gaan. Het is akelig stil op de wegen, een verdwaalde hond, een bezorg scooter en een vrachtwagen passeren mij.

Om 21:58 parkeer ik de auto voor de deur in Waddinxveen. Dat was me het rondje wel. Bijzonder, onheilspellend en bizar.

Door Jeroen Buitenhek