Ontwikkeling Posthuis Moordrecht, kennismaking met nieuwe eigenaar

Moordrecht – Samengevat was de online informatieavond over de ontwikkelingen rond het voormalige restaurant ‘Het Posthuis’ in de Dorpsstraat van Moordrecht op donderdag 18 september een avond zonder concrete informatie.

Wel werd duidelijk dat er een nieuwe eigenaar is, de heer Pieter van der Eijk. Maar op de informatieavond zei hij ‘er is nog geen echt plan’. De komende twee maanden gaat hij op zoek naar een architect met binnenstedelijke ervaring, want het Posthuis in de Dorpsstraat is dan wel geen monument, maar het staat tussen andere bebouwing en op een dijk. Ook moet rekening gehouden met regels van de gemeente betreffende het behoud van het dorpsaanzicht. Doordat het geen rijks- of gemeentelijk monument is, mag het wel gesloopt gaan worden.

Al 15 jaar wachten omwonenden op een oplossing voor het Posthuis, dat steeds meer verloederde en in een vervallen staat ging verkeren. Omwonenden maken zich zorgen over de brandveiligheid in verband met de nog aanwezige houten vloer en plafond, er is overgroeiend groen dat lekkage bij de buren veroorzaakt en een gat in het dak is nog niet goed gedicht. Van der Eijk gaf aan daar op korte termijn naar te laten kijken.

Adrietta Scholtes, juriste van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), gaf aan dat het pand in de huidige staat constructief veilig is en voldoet aan de regels, ondanks de verloederde staat waarin het verkeerd.

Van der Eijk lichtte wel een tipje van de sluier op door aan te geven dat er gedacht wordt aan een nieuw gebouw met een woonfunctie. Maar dit is nog afhankelijk van de nog te kiezen architect.

Van der Eijk wil ook de dialoog aan gaan met de directe omwonenden, er is overleg met de gemeente en het ODMH en ook het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) zal benaderd worden. Pas als het plan geheel klaar is en er instemming zal zijn van alle betrokkenen zal de sloop en bouw aanvangen, die dan waarschijnlijk ongeveer 1,5 jaar gaat duren.

In het voorjaar 2021 zal een volgende informatieavond georganiseerd worden, waarbij men hoopt dat er meer concrete informatie gegeven zal kunnen worden. De informatieavond van 17 september kenmerkte zich voornamelijk als kennismaking tussen betrokken inwoners, de gemeente, het ODMH en de nieuwe eigenaar en een boodschap aan de omwonenden ”We gaan vaart maken met de ontwikkeling”.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de heer Jeroen de Hoog, projectleider gebiedsontwikkeling van de gemeente Zuidplas via jeroen.dehoog@zuidplas.nl

Ook op de website van de gemeente Zuidplas is meer informatie te vinden

Het Posthuis staat al jaren leeg en wordt niet meer gebruikt. Het staat op een prominente plek in de Dorpsstraat en maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht van Moordrecht. Door de slechte staat van onderhoud heeft het pand een negatieve invloed op het algehele straatbeeld. Een passende herontwikkeling is dan ook zeer gewenst.

Door Louis Bekker 

 

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl