Gerberakwekerij De Zuidplas kiest voor optimalisering i.p.v. voor uitbreiding

Foto: Kwekerij De Zuidplas

Moerkapelle – De gerberatelers Leen en Juriaan Weerheim van gerberakwekerij De Zuidplas kiezen voor verbetering van het groeiproces en kostenbesparing in plaats van voor het uitbreiding van het bedrijf.

Door de telers is gekozen voor de aanschaf van z.g. Drygairs. Met het inzetten van de DryGair units op de kwekerij kan het schermdoek dicht blijven, met een uniform klimaat tot gevolg. Geen koude hoeken en geen trek door een schermkier meer. De besparing op gas liep bij de kwekerij in de wintermaanden op tot 50%. ‘De Zuidplas’ is begonnen met 4 units; inmiddels draaien er totaal 10 stuks. Nog meer verbetering voor het klimaat in de kas hebben de gerberatelers bereikt door het aanbrengen van verticale gevels in de kas, door die compartimentering is er meer beheersing over het klimaat en de gewasgezondheid bereikt.

Hoewel de grootbloemige gerbera het soms moeilijk heeft in de markt, houdt ‘De Zuidplas’ vast aan dit type bloem. Met 90% directe handel raken ze de bloemen goed kwijt via de vaste lijnen naar de markt. Van brexit heeft het bedrijf nog geen last gehad, hoewel toch 30% van hun bloemen richting het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl