PMD; van recycleklaar tot waardevolle grondstof

Het afval scheiden gaat in de Cyclusregio goed, er wordt steeds minder restafval aangeboden. Nu is het tijd voor de volgende stap. Met de campagne PMD, doet u mee?vraagt Cyclus in samenwerking met gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Nieuwkoop, Waddinxveen en Zuidplas op een vrolijke manier aandacht voor hoe het nóg beter kan. Bijvoorbeeld door het afval nog beter te scheiden en het gescheiden afval recycleklaar aan te bieden.

In de Cyclusregio wordt het PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) gescheiden van het restafval en dat wordt heel goed gedaan. Dus tijd voor een volgende stap! Want naast het scheiden van de juiste materialen valt er grote winst te behalen in het goed aanbieden van het gescheiden materiaal, zodat het zo goed mogelijk verwerkt kan worden.

Verpakkingen recycleklaar
PMD is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt. PMD is een waardevolle grondstof waar tal van nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Nu het scheiden van afval steeds vanzelfsprekender is, is het goed om inwoners ook bewust te maken van wat zij nog meer kunnen doen om het recycleproces beter te laten verlopen. Veel mensen weten niet dat een halfvol pak yoghurt of een niet-opgemaakte fles shampoo problemen oplevert voor de sorteerinstallatie. Zonde, want het geeft onnodig storingen en te volle verpakkingen worden niet verwerkt tot nieuwe grondstof.

Tips en tricks
De campagne start maandag 5 oktober 2020 en geeft tips over wat wel en niet bij het PMD afval thuishoort en hoe het aangeboden moet worden: de verpakking hoeft niet schoon, maar wel leeg. Daarnaast geeft de campagne inzicht in hoe PMD wordt gerecycled en wat er weer van gemaakt kan worden. Dit zijn vaak mooie nieuwe producten waar de inwoner zelf ook plezier van kan hebben. Meer informatie over het scheiden en juist aanbieden van PMD afval is te vinden op www.cyclusnv.nl/pmd. Feiten en cijfers De campagne is een voortvloeisel van de nieuwe Ketenovereenkomst Verpakkingen die de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Afvalfonds Verpakkingen sloten voor de periode 2020 2029. In deze overeenkomst zijn nieuwe afspraken gemaakt over de inzameling en vergoeding voor de inzameling van PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons). Nederland behoort tot de koplopers in Europa: van alle metalen verpakkingen wordt 95% gerecycled, van de kunststof verpakkingen al 52%.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl