Open Monumentendag Gouda op zaterdag 12 september

Gouwekerk in Gouda

Gouda – Ondanks Covid-19 gaat ook de Open Monumentendag in Gouda op zaterdag 12 september gewoon door. Mogelijk gemaakt door de enthousiaste medewerking van monumenthouders en vrijwilligers zijn er dit jaar toch nog ruim 30 monumenten in Gouda van 10:00 tot 17:00 uur voor publiek geopend. OMD beperkt zich dit jaar tot de zaterdag. Een heel weekend de monumenten open, zoals vorig jaar, bleek in deze tijden door allerlei beperkingen helaas niet haalbaar.

Voor een overzicht en een beschrijving van de opengestelde monument verwijzen wij u graag naar de website www.openmonumentendag.nl/gouda. Voor het eerst treft u daar bij een aantal monumenten een kort filmpje aan waarin de monumenthouder verteld over zijn/haar monument. Deze filmpjes geven een zeer aansprekend beeld ter voorbereiding op een eventueel bezoek.

Bovendien ligt er een informatieve flyer een week te voren voor u gereed bij de Goudse boekhandels, de Chocoladefabriek en het VVV, waarin de opengestelde monumenten met een beknopte beschrijving zijn opgenomen met een vermelding van de activiteiten die in een aantal monumenten plaatsvinden. Op de dag zelf is de flyer tevens beschikbaar in de OMD-kraam op de markt, naast het stadhuis.

Deze activiteiten staan zaterdag op het programma:

  • Stadhuis: per halfuur rondleidingen met een ervaren gids; reserveren verplicht.
  • Sint Janskerk: gezamenlijk concert op het grote Moreau-orgel en het monumentale draaiorgel “de Lekkerkerker”. Entreekaart nodig, gratis toegang met museumkaart of Rotterdampas; reserveren verplicht.
  • Patriciërswoning (Westhaven 12): gids vertelt over de bouwkundige geschiedenis en een wereldberoemd geworden bewoner van dit pand.
  • Hollandse Maagd (Oosthaven 38): in de etalage wordt live getekend en geschilderd.
  • Gasthuiskapel (onderdeel van Museum Gouda, Oosthaven 9): van 15:30-16:30 uur barokconcert door Camerata Capella afgewisseld met verhalen over Gouda in de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie door theatermaker Michel van de Burgt; reserveren verplicht.
  • Agnietenkapel (Nieuwe Markt 100): om 15:00 uur en 16:00 uur Moordrechts Klarinetkwartet met muziek van o.a. Piazzolla; reserveren verplicht.
  • Dansschool Step by Step (Turfmarkt 120): elk uur een proefles gevolgd door demonstraties stijldansen.
  • Gouwekerk (Hoge Gouwe 41): Loes Vork verzorgt doorlopende workshops Boekselen. Boekselen is een techniek waarbij je een boek dat je niet meer wilt lezen gebruikt als creatieve speeltuin.
  • Garenspinnerij (Turfsingel 31 en 34): Directeur Willem van den Broek loopt samen met belangstellenden door het gebouw en vertelt alles over dit prachtige monument; er zijn twee rondleidingen: om 14:00 uur en 15:30 uur.

Voor het bezoeken van een aantal monumenten en evenementen is reserveren verplicht. Reserveren kan heel gemakkelijk door op genoemde website bij het desbetreffende monument op de knop reserveren te klikken. Ook is reserveren nog mogelijk als u voor de deur van het monument staat, maar dan loopt u natuurlijk wel het risico dat het gewenste tijdslot reeds is volgeboekt.

Zo staat er een aantrekkelijk programma dat het nodige publiek zal trekken. Daarom een, wellicht overbodig, verzoek aan alle bezoekers de bekende RIVM Covid-19 maatregelen strikt na te leven en waar nodig gebruik te maken van ons reserveringssysteem via www.openmonumentendag.nl/gouda.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl