Proef met pakketkluizen bij bushaltes

Foto MRDH

Zuid-Holland – In de Metropool Rotterdam-Den Haag is men begonnen met een proef met pakketkluizen bij bushaltes. De pakketkluizen zorgen voor minder vervoersbewegingen door koeriers, en dus voor een lagere CO2-uitstoot. De pakketkluizen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week open.

Als het systeem breed wordt uitgerold in Zuid-Holland kunnen jaarlijks 55 miljoen kilometers bespaard worden. En de CO2-uitstoot daalt daarmee met 15.000 ton, en dat zijn dan alleen de milieuvoordelen. Want er is nog veel meer mogelijk met de pakketkluizen.

In het buitenland is het al gemeengoed dat burgers hun pakketje ophalen bij een pakketkluis. Zo wordt in Denemarken een plan uitgerold voor 10.000 pakketkluizen en ook in België wordt het al toegepast. De installaties zijn onderdeel van een concept dat een bedrijf ontwikkelde binnen het Startup in Residence-programma van de provincie Zuid-Holland. Kern van het concept is om een bushalte aantrekkelijker te maken door het aantal functies uit te breiden, onder meer met een pakketkluis.

Onderzoek van de circa 7.500 bushaltes in Zuid-Holland gaf aan dat er ongeveer 1.250 geschikt zijn voor de plaatsing van een pakketkluis. Onder meer omdat je ook veilig een pakketkluis moet kunnen vullen, of leeghalen met een (bestel)auto. Hiermee zou 66% van de Zuid-Hollandse bevolking een pakketkluis op loopafstand hebben. Door het systeem uit te breiden met nog eens 133 pakketkluizen (in publiek toegankelijke locaties) kan dat percentage naar 82% stijgen.
Ervan uitgaande dat 70% van de pakketjes in een pakketkluis past, hoeven dan dagelijks 1.000 pakketbussen minder door de Zuid-Hollandse wijken te rijden om aan huis te bezorgen. De pakketkluizen zijn niet alleen interessant voor koeriers, maar ook voor bijvoorbeeld de lokale middenstand, de kluizen kunnen bijvoorbeeld in de toekomst dienen als distributiekanaal voor boodschappen voor mensen die niet naar de winkel kunnen of durven. En bouwbedrijven zouden kleine bouwmaterialen in de kluizen kunnen opslaan, zodat hun personeel de bushalte kan gebruiken als verzamelplaats voor een nieuwe klus.

Door Louis Bekker

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl