Onderzoek naar zaak Turfmarktkerk door STAB

Foto uit 2019 van de Turfmarktkerk in Gouda

Gouda – De rechtbank die de rechtszaken rond de sloop van de Turfmarktkerk behandeld heeft de STAB (Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening) ingeschakeld voor een onafhankelijk onderzoek naar de zaak. De STAB zijn gerechtelijke omgevingsdeskundigen, gespecialiseerd in dit type zaken. Als onafhankelijke en onpartijdige organisatie zal zij meer informatie vergaren over de Turfmarktkerkaffaire.

De STAB doet in dit soort gevallen dossieronderzoek, zoals het narekenen van gegevens die zijn aangedragen door partijen, zo schrijft de stichting op hun website. Ze kunnen ook onderzoek doen op locatie en daar spreken met de verschillende partijen, of literatuuronderzoek doen. Alle gegevens die ze hierbij verzamelen worden uitgewerkt in een verslag, dat wordt opgestuurd aan de bestuursrechter. Het verslag wordt niet openbaar gemaakt.

De Turfmarktkerkaffaire werd begin 2019 gesloopt op last van de gemeente. Het dossier is omstreden en er liggen momenteel meerdere zaken voor bij de rechter. De rechtbank laat nu onafhankelijk onderzoek uitvoeren om een beter beeld te krijgen van de zaak. De zittingen werden eerder vanwege corona stilgelegd, het is onduidelijk wanneer de zaken zullen worden hervat.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl