Museum Bisdom van Vliet weer geopend

Haastrecht – Het Koetshuis naast museum Paulina Bisdom van Vliet in Haastrecht opent zijn grote deuren voor bezoekers. In dit voormalige koetshuis van de in 1923 overleden weduwe Paulina Maria le Fèvre de Montigny–Bisdom van Vliet is vanaf 6 september elke zondagmiddag een expositie te bezichtigen onder de noemer ‘Kom kijken in het Koetshuis’. Thema’s die daarin aan de orde komen, zijn de band die Paulina en haar voorouders hadden met Haastrecht, de geschiedenis van het Koetshuis, en de vorderingen van de restauratie van het naastgelegen beroemde woonhuismuseum. Ook is er ruimte ingericht voor de foto’s die bezoekers en anderen na een oproep hebben ingezonden. De top tien van deze foto’s over museum Paulina Bisdom van Vliet door de jaren heen is er in de vorm van twee grote collage’s te zien.

Tot het najaar van 2021 is museum Paulina Bisdom van Vliet, met zijn unieke, oorspronkelijke interieur, gesloten voor onderhouds- en restauratiewerkzaamheden. Het naastgelegen Koetshuis is eind 2019 door de eigenaar van het museum — Stichting Bisdom van Vliet — verworven om het weer bij het woonhuis te betrekken en om tijdens de restauratie van het museum activiteiten te kunnen ondernemen. Vrijwilligers van het museum hebben daar de genoemde tentoonstelling samengesteld en helpen inrichten.

De coronaregels worden tijdens de tentoonstelling zorgvuldig in acht genomen. Er is een vaste looproute, gelegenheid om de handen te ontsmetten, en er geldt een maximum van tien bezoekers tegelijk. Vrijwilligers van het museum houden oog op de naleving van deze regels en geven extra informatie. Deze gastvrouwen- en heren delen graag de achtergrondverhalen bij het tentoongestelde en dat maakt een bezoek aan de expositie extra bijzonder.

Eens in de paar maanden zal een deel van de tentoonstelling worden vervangen voor nieuwe inhoud. De actualiteit van de restauratie wordt zo op de voet gevolgd en de vrijwilligers kunnen dan verslag doen van hun zoektocht naar nieuwe details uit het leven van Paulina Bisdom van Vliet. Het loont dus de moeite de tentoonstelling een tweede of derde keer te bezoeken.

Kom kijken in het Koetshuis, op alle zondagmiddagen vanaf 6 september 2020, steeds van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september is het Koetshuis extra geopend, op beide dagen van 11.00 tot 17.00. De toegang is gratis en er hoeft niet van tevoren gereserveerd te worden. Als het maximum aantal bezoekers is bereikt, kunt u gevraagd worden even buiten te wachten. Het adres van het Koetshuis is Hoogstraat 164 in Haastrecht.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl