MASS Events wil overleven met merchandiselijn

Gouda – Ze zijn in Gouda geboren en getogen, zijn op allerlei manieren verweven met Gouda en hebben als jonge ondernemers al een stevige naam opgebouwd met MASS Events, een evenementenorganisatie met ‘massive’ ambities. Eigenaars Gerben Roskam en Thomas de Boer zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de lokale Popronde, Riverdale Festival, Koningsdag en Koningsnacht en het Bluesfestival Gouda: een heel divers portfolio, waarmee een al even divers Gouds publiek aangesproken wordt. Vandaag verkeert MASS Events in zwaar weer, want de evenementensector wordt hard getroffen door de coronacrisis. Een lichtpuntje vormt de merchandiselijn die MASS deze week lanceert.    

98% omzetverlies
Hoe is op dit moment de financiële situatie van MASS Events? Roskam: ‘We zijn twee jaar geleden begonnen als zzp’ers met een eenmanszaak. Dat werd te risicovol: er gaat veel geld om in de organisatie van evenementen. We hebben dus afgelopen najaar gereorganiseerd. Om in aanmerking te komen voor overheidssteun tijdens de coronacrisis werd er gekeken naar de omzet van ons bedrijf in de voorgaande vier maanden. Wij doen seizoenswerk en hebben na onze reorganisatie nul euro omgezet. We waren druk bezig met de voorbereidingen voor Koningsdag en Riverdale in april en mei. We hebben op dit moment 98% omzetverlies en 98% omzetverlies van nul euro is… nul euro. Op dit moment krijgen we met MASS Events dus geen enkele steun van de overheid.’ Roskam is blij dat de gemeentelijke subsidie voor Koningsdag niet terugbetaald hoefde te worden: ‘Zo konden we in ieder geval de kosten betalen die we hiervoor gemaakt hadden.’

Langetermijnperspectief
Roskam weet inmiddels dat hij op korte termijn geen wonderen hoeft te verwachten, maar wil dolgraag perspectief voor de toekomst. In maart vielen Koningsdag en -nacht weg en ook door Riverdale Festival op 30 mei ging een dikke streep. ‘We waren daarna druk met het verplaatsen van Riverdale, want er was perspectief op verbetering van de situatie. Toen het bericht kwam dat het dancefestival definitief geen doorgang zou vinden hebben we een livestream gemaakt om toch iets te kunnen doen. Ook het netwerkevent van Gouwe Zaken werd gecancelled. Het niet hebben van perspectief maakt ons inmiddels wel moedeloos.’

T-shirts, hoodies en surprises met MASS merchandise
Met een eigen merchandiselijn hopen Roskam en De Boer het weer een paar maanden te kunnen uitzingen. Roskam: ‘Mensen worden aangespoord lokaal te kopen, maar voor onze sector ligt dat lastig. Op merch.massevents.nl verkopen we shirts en hoodies (truien met capuchon) die helemaal passen bij Gouda.’ Inderdaad zitten er Goudse grapjes verwerkt in de kleding: op een van de shirts is een soort rebusje afgebeeld dat scheikundeliefhebbers onmiddellijk zullen snappen en een ander shirt is recht voor zijn raap met de tekst ‘kaaskop’. De merchandiselijn bestaat ook uit MASS t-shirts met allerlei grafische ontwerpen. De kleding wordt bedrukt in Moordrecht en is daarmee zelf zo lokaal als mogelijk.

Wil jij straks slapen in een MASS-shirt? Chillen op de bank in een lekkere trui? Wil je Gouda in de spotlight zetten? En MASS Events de winter doorslepen? Check dan merch.massevents.nl. Bestelde items kunnen afgehaald worden bij de Gouda Shop aan de Korte Groenendaal 26 en thuisbezorgen is vanaf €75,- gratis.


Foto’s: Jessica Vlastuin (deGouda)

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl