Gouda sluit jaarrekening 2019 positief af

Gouda – Vandaag heeft wethouder Michiel Bunnik (financiën) de jaarrekening van de gemeente Gouda gepresenteerd. Bunnik zei tevreden te zijn met de resultaten over 2019, maar is zich ook bewust van de uitdagingen vanwege corona in het lopende jaar. “Het resultaat van 2019 komt daarmee in een ander perspectief te staan”. Toch blijkt de wethouder positief gestemd dat Gouda de huidige crisis aankan, mede dankzij de goede cijfers van vorig jaar.

De gemeente heeft vorig jaar een positief resultaat geboekt van 9 miljoen euro. Een deel van dat bedrag wordt toegevoegd als buffer, de reserves van de gemeente groeien daarom met 7,3 miljoen euro. Tegelijk worden een aantal posten aangevuld, voor het versnellen van de woningbouw en voor het stationsgebied bijvoorbeeld. Ook groeit de reserve van het Groenfonds en wordt geld gestoken in Wijkontwikkeling. Het grootste bedrag wordt toegevoegd aan de reserve van Maatschappelijke opvang/vrouwenopvang, ruim 1,1 miljoen euro.

Geen geld over
Het overige bedrag, dat in de algemene reserve wordt gestopt, wordt in de toekomst opnieuw ingezet in de begrotingen tot en met 2022. De wethouder bestrijdt dan ook dat er ‘geld over is’ om te besteden. De presentatie van de jaarrekening viel drie weken later uit dan was gepland. Volgens de wethouder was dat omdat ‘de controlewerkzaamheden nog niet helemaal waren afgerond’. Men besloot daarop het zekere voor het onzekere te nemen en de presentatie te verplaatsen.

Veel bereikt
Gouda heeft vorig jaar een hoop bereikt, vindt Bunnik: “We hebben stappen gezet op het gebied van het veranderende klimaat, de energietransitie, de benodigde woningbouw en een betere verbinding tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Voorbeelden zijn het bidbook voor Campus Gouda, de versnelling van de woningbouw in de Spoorzone en het binnenhalen van de Regio Deal Bodemdaling”. In een commentaar zegt de wethouder ook ‘hartstikke trots te zijn op de praktijkacademie’, de HBO ICT opleiding die is opgezet door oud wethouder Jan de Laat.

Cijfers coronacrisis
Intussen wordt intussen uitgekeken naar de onzekere prognoses van dit jaar. “Later deze week informeren we de gemeenteraad over de financiële impact van de coronamaatregelen”, zegt Bunnik hierover. Hierbij is er aandacht voor de eerste maanden van 2020 tijdens de lockdown, maar ook voor de zorgelijke stijging van de kosten in de Jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. De wethouder toonde zich echter zelfverzekerd dat Gouda de uitdagingen aankan die haar te wachten staan: “We staan voor nieuwe uitdagingen, maar hebben als gemeentebestuur een goede uitgangspositie om te doen wat nodig is in deze uitzonderlijke tijd”.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl