Gouda Cheese Awards: ‘Ieder plakje is een gebakje’

Gouda – Kaas… Wat houden we er toch van! Op de boterham, bij de wijn, in de hartige taart of met een augurkje… In Nederland laten we geen gelegenheid voorbij gaan kaas te eten. Gouda en kaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het is dan ook vanzelfsprekend dat de uitreiking van de Gouda Cheese Awards vandaag plaatsvond in de spiksplinternieuwe Gouda Cheese Experience. Met burgemeester Verhoeve, presentatoren Anita Witzier en Frau Antje, met kaasmeesters en kaasmakers en met 50 thuisproevers, die allemaal de 6 ‘finale-kazen’ mochten keuren. 

Thuis meedoen
Ook weekblad deGouda proefde mee! Van achter onze laptop volgden we de live de uitzending van de proeverij en de uitreiking van de Awards. Thuis dus, met een glaasje water, een pakjes toastjes en zes kaasboorsels: 3 in de categorie Gouda oud 48+ en 3 in de categorie geitenkaas 50+ belegen. Daar waar vorig jaar de uitreiking van de Awards nog plaatsvond op de Goudse kaasmarkt, was dit jaar Anita Witzier ingeschakeld om de prijsuitreiking coronaproof via een livestream aan elkaar te praten. Zo kreeg de kijker te horen dat burgemeester Verhoeve opstaat en naar bed gaat met kaas en dat hij een echte liefhebber is van oude kaas. Oud-centrummanager Ronald van Rossum proefde mee vanuit huis en vertelde een echt ‘koeienkaas-liefhebber’ te zijn, maar na deze proeverij misschien wel over te stappen van koe naar geit, zo’n sensatie vond hij een van zijn geitenkaasboorsels. Kinderwethouder Jens Hak keurde ook vanachter zijn beeldscherm. Als een echte trotse Gouwenaar vertelde hij geen voorkeur te hebben voor koeien- of geitenkaas: hij houdt van alle kaas.

Winnaars
Maar… wie is nu de kaaskoning van Nederland? Welke kaas had het perfecte zoetje, zuurtje? De mooiste kleur? Beste textuur? Het lekkerste zoutkristalletje? In de categorie Gouda oud 48+ is dat De Rotterdamsche Oude 01055: een ‘niet lullen maar poetsen’-kaas, ‘recht tussen de ogen’ en eerlijk. Het nummer in de naam van de kaas slaat op de stad van herkomst, Rotterdam (010), en het aantal rijpingsweken: 55.

In de categorie geitenkaas 50+ belegen gaat Amalthea Karakter naar huis met goud. Daar waar geitenkaas in het verleden niet door iedereen gewaardeerd werd, ziet Amalthea dat ‘smaak en consument naar elkaar toegegroeid zijn’: mensen eten tegenwoordig graag kaas met veel smaak en karakter, iets wat Amalthea biedt.

De burgemeester zei het vandaag nog en het werd meermaals beaamd door andere aanwezigen: ‘Ieder (kaas)plakje is een gebakje’. En of ‘ie nu geserveerd wordt in plakjes, blokjes, soepjes of een raspje, ook wij zijn het er roerend mee eens. Mooie traditie, de Gouda Cheese Awards!

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@dichtbijhetnieuws.nl