De SpaceBuzz komt in 2021 naar de Markt in Gouda

Gouda – Op vrijdag 5 februari 2021 zal de SpaceBuzz landen op de Markt in Gouda en daar een hele dag blijven staan. De SpaceBuzz is mede tot stand gekomen door onze Nederlandse astronaut André Kuipers en gaat van stad naar stad.

Honderdvijftig Goudse basisschoolleerlingen krijgen op 5 februari dan de kans om in de SpaceBuzz te ervaren hoe onze aarde er uit ziet vanuit de ruimte en hoe het voelt om een ruimtevlucht te maken. En wie weet zitten er tussen de leerlingen nieuwe toekomstige Goudse astronauten, want in de toekomst gaan we naar de Maan en naar Mars en dus komen er genoeg kansen om net als André Kuipers de ruimte in te gaan.

Astronauten zien vanuit de ruimte hoe bijzonder mooi, maar óók hoe kwetsbaar onze aarde is. Deze unieke ervaring leidt tot een nieuw perspectief op onze planeet, dat is het ‘overview effect’.

Artikel gaat verder na foto

Aan boord van de SpaceBuzz kunnen kinderen wereldwijd zelf dit ‘overview’ effect ervaren. De leerlingen van de Goudse basisscholen zullen een levensechte reis naar de ruimte maken. Een reis die hun kijk op onze prachtige planeet voorgoed zal veranderen.

De SpaceBuzz is een raketvoertuig van ruim 15 meter en is uitgerust met negen bewegende stoelen en de modernste Virtual Reality (VR) headsets, die het samen mogelijk maken de ruimtevlucht zo goed mogelijk na te bootsen. De leerlingen gaan op een ruimtemissie en komen voorbereid naar de SpaceBuzz, want in de klas vindt vooraf de voorbereiding en na afloop de afronding van de ruimtemissie plaats met behulp van ‘Mission Control’, een digitale leeromgeving, die vorm kreeg in nauwe samenwerking met André Kuipers.

Naast het bezoek aan de SpaceBuzz gaan de leerlingen ook in de Agnietenkapel aan de slag in diverse astronauten-workshops, waarbij ze begeleid worden door Techniekcoaches van Jet-Net & TechNet, een groot landelijk netwerk waarbinnen bedrijven en scholen samenwerken om meer jongeren bewust te laten kiezen voor een technische vervolgopleiding, zodat een antwoord kan worden gegeven op de uitdagingen van de toekomst.

De komst van de SpaceBuzz naar Gouda wordt gerealiseerd door Techniekpunt Gouda van de Brede School.

Techniekpunt Gouda: “Het is onze missie om techniek al bij jonge kinderen onder de aandacht te brengen, hen dingen te laten ervaren die je in een normale les niet meemaakt en het ontwikkelen én ontdekken van je eigen talent. Al deze zaken komen mooi samen tijdens het gehele programma van de SpaceBuzz”.

“De SpaceBuzz zou eigenlijk al eerder een bezoek brengen aan Gouda, maar dit werd uitgesteld door Corona. Wij zijn blij dat we dit bezoek, met het in acht nemen van alle maatregelen alsnog hebben kunnen realiseren”.

Door Louis Bekker