Voor wie draag jij een mondkapje?

Zuidplas – Vanaf 1 december is het landelijk verplicht om in publieke binnenruimten een mondkapje te dragen. Ook in Zuidplas. Leerlingen van het Comenius College laten zien voor wie zij een mondkapje dragen. Zij doen een dringend beroep op ons: draag een mondkapje. Als het niet voor jezelf is, doe het dan voor jouw oma, vader, moeder, broer, zus of vriend. Alleen samen krijgen wij Corona onder controle.

Tijdens de Jeugdklimaattop in november  gingen leerlingen met elkaar de strijd aan om de leukste en duurzame challenge te bedenken. Naomi, Lot, Kenji, Nikki en Tijn, leerlingen van het Comenius College, wonnen de strijd. Zij bedachten voor school een challenge om het mooiste herbruikbare mondkapje te maken. Als prijs werden zij ondersteund om hun challenge professioneel op te nemen. Hoe professioneel, dat is te zien in het filmpje dat op www.duurzaamzuidplas.nl te vinden is. Vanaf medio december sieren deze kanjers ook onze straten op.

Artikel gaat verder na de foto

Jeugdklimaattop 2020
De gemeente Zuidplas organiseerde voor het eerst dit jaar een coronaproof digtigale Jeugdklimaattop voor de twee middelbare scholen in onze gemeente. Twee brugklassen van het Comenius College en twee van het Thorbecke Nieuwerkerk bedachten in aanloop naar deze top een challenge om elkaar duurzamer te laten leven. De vakjuryprijs ging naar het idee van Naomi, Lot, Kenji, Nikki en Tijn (Comenius College). In de challange van het winnende groepje werden de medeleerlingen, familie en vrienden opgeroepen om een herbruikbaar mondkapje te dragen, in plaats van een wegwerp mondkapje. Dit scheelt bergen onreyclebaar plastic per jaar! Het Comenius College laat het mooiste ontwerp produceren. Dit winnende groepje nam een bijzondere prijs in ontvangst. Samen met Brenda Leusink – professionele regisseuse – zijn zij op pad gegaan om te leren hoe zij hun idee voor hun mondkapjeschallenge daadwerkelijk kunnen verfilmen. De winnaars kregen op deze middag verschillende rollen: de één regisseerde het filmpje, waarnaar de ander verantwoordelijk was voor het camera werk en iedereen figureerde uiteraard in het filmpje zelf! Het was een geslaagde dag waarin veel is gelachen en een mooi resultaat is neergezet!

Behalve een vakjury prijs was er ook nog een publieksprijs te behalen. Die ging naar Jinth, Sophie, Annelies en Rosa van het Thorbecke Nieuwerkerk. Deze kinderen vroegen aandacht voor het duurzamer gebruiken van kleding. Zij zetten hun medeleerlingen aan om kleding te repareren of te recyclen.