Dakenkaart moet verduurzaming binnenstad Gouda versnellen

Gouda – Om de verduurzaming van het centrum te versnellen gaat de gemeente een aantal acties ondernemen. De belangrijkste is het aanleggen van een dakenkaart, waarop inwoners kunnen zien of hun dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Ook gaat de gemeente acties vrijstellen van vergunningplicht en komt er een financiële prikkel die korting geeft op vergroening van de woning. Dit heeft wethouder Thierry van Vugt aangekondigd.

Per 1 januari 2021 moet het ‘makkelijker, goedkoper en sneller’ worden, aldus de wethouder binnenstad. De dakenkaart wordt hierbij het paradepaardje. Daarbij worden, afhankelijk van de monumentstatus van een pand, verbouwingen aan en in woningen vrijgesteld van de vergunningplicht.

En tot slot wordt door middel van korting op leges (groene leges) korting gegeven op vergroening van een woning. Die kan oplopen tot wel 50%, al relativeert de wethouder het absolute bedrag wel. Van Vugt: “Het gaat om een bedrag van 100 tot 300 euro korting op het verbouwen van een monument”. De regelingen staan los van de subsidieregeling voor gevels, die eerder in het kader van Gouda 750 werd ingesteld.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl