Betekenisvol ondernemen: hoe Trees met Rechtstreex de regio versterkt

Gouda – Deze serie gaat over betekenisvol ondernemen in coronatijd. We gaan een kijkje nemen bij vijf ondernemers die de Goudse Hedwig Schipperheijn volgde voor haar gelijknamige mini documentaire serie. Met vandaag: Trees van der Gun.

‘Ik kwam een aantal lokale ondernemingen tegen die het de afgelopen paar maanden buitengewoon goed deden. Ze hadden het zo druk, dat ze het nauwelijks konden bijbenen. Rechtstreex is een van die bedrijven die flink profiteert in de coronatijd. Ze doen het goed omdat hun netwerk van boeren regionaal actief is en hoge kwaliteit, vaak biologische, producten leveren. Precies dat waar meer mensen nu aandacht aan willen besteden, nu gezondheid en het milieu zo ter sprake komen. Dat wilde ik uitlichten. Ik heb er het thema betekenisvol ondernemen aan gekoppeld en ben met deze inspirerende ondernemers op pad gegaan om te leren wat hun drijft.’

Regionale verbindingskracht
Het is zonnig en we zitten met Trees buiten bij het Rechtstreex afhaalpunt. Ze vertelt over de ontwikkelingen de afgelopen paar maanden. ‘We hadden al een groep vaste klanten, maar nu mensen meer tijd kregen doordat ze vanuit huis moesten werken, was die groep meer dan verdubbeld hier op GoudAsfalt’, aldus Trees. ‘We zijn zelfs tijdelijk twee keer per week open geweest om aan de vraag te kunnen voldoen. En kort daarna zijn er nog twee afhaalpunten geopend, op de kop van de Kleiweg in de stad en aan de Bloemendaalseweg.’ Trees kijkt zorgelijk en zucht. ‘Ik dacht dat we wel konden gaan sluiten, met onze locatie op GoudAsfalt, maar het ging gewoon door! We zijn nu wel weer eenmaal per week open als afhaalpunt, zoals gebruikelijk was.’

Regionomie
Rechtstreex is een prachtig voorbeeld van Regionomie, een samenwerking die geheel regionaal plaatsvindt. Iedereen in de keten wint. Dat begint bij de producenten: veeteelt en landbouw boeren binnen een radius van 50km van Rotterdam. Zij krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Ook wordt er gezorgd voor prijstransparantie naar de consument toe, zodat deze precies kan zien waar zijn/haar geld naartoe gaat. Doordat de keten van (bijvoorbeeld) groente op het land naar de klant zoveel korter is, vindt er eerder waardevolle kennisoverdracht plaats en een gevoel van betrokkenheid. Sterke zakelijke relaties worden makkelijker gesmeedt en sociale verbondenheid onder de kopers die helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen.  Zo wordt de fundering gevormd waarop er een bestaan van welzijn voor de lange termijn kan worden gebouwd.

Artikel gaat verder na foto

Het Trees-effect
Trees is ondernemend en ecologisch- en sociaal bewust . Daar denkt ze niet over na, dat zit er in en uit zich in haar handelen. Als kind van een groot gezin had ze al snel in de gaten dat als je je niet gehoord maakte, je ondergesneeuwd werd door de rest. Dus, wanneer ze wat gedaan wilde krijgen, moest ze heel effectief zijn om haar doel te kunnen te bereiken.

Met als motivatie gezondere en meer smaakvolle streekproducten aan de man brengen, belandde Trees uiteindelijk bij het Rotterdamse bedrijf Rechtstreex . Zij hadden al een heel netwerk van regionale producenten waarop ze kon inhaken. En dankzij haar daadkracht, is Gouda een betekenisvol initiatief rijker.

Impact van het ‘nieuwe’ normaal
Dat Trees twee dagen per week van haar tijd als wijkchef doneert, haar enthousiasme deelt en haar kennis geeft om dit Rechtstreex afhaalpunt op GoudAsfalt te runnen, ziet ze zeker niet als heldendaad. Ook de winst die gemaakt wordt, gaat rechtstreeks naar Stichting GoudAsfalt zodat ook zij verder kunnen groeien. Maar ze doet het ook niet alleen natuurlijk. Mede wijkchef Marian en een team van vrijwilligers helpen haar hierbij. Voor Trees is wat ze doet de normaalste zaak van de wereld.

Betekenisvol ondernemen
Bij betekenisvol ondernemen wordt gekeken naar de impact die gemaakt wordt op de gehele keten. Ecologische duurzaamheid en sociale cohesie zijn daarin leidend. Onderdeel daarvan zijn gezonde werkomstandigheden en een eerlijk loon voor iedereen; een zo klein mogelijke voetafdruk in het productie en distributieproces creëren. De kost van het uitputten van de aarde heeft direct impact op toekomstige generaties mensen en dieren. Dienend voor de natuur en elkaar zijn, draagt daarom bij aan het welbevinden van allen.