Welzijn Capelle: “Veel mensen hebben geldzorgen door Corona”

Capelle – In gemeente Capelle aan den IJssel hebben veel mensen geldzorgen door het coronavirus. Dat meldt financieel hulpverlener Sherayca Isidora van Welzijn Capelle.

“Veel mensen hebben meer kosten gemaakt aan het begin van de crisis. Een moeder vertelde dat ze meer boodschappen moest doen. De kinderen waren de hele dag thuis en aten de kasten leeg. Normaal hadden ze alleen hun brood mee op school. Ze kon toen de huur niet meer betalen. Anderen, bijvoorbeeld zzp’ers, zijn hun werk kwijtgeraakt en gingen in inkomen flink achteruit.”

Bij Welzijn Capelle komen nu meer mensen vragen om hulp bij hun geldzorgen. Gelukkig doen meer mensen dat nu snel, als de problemen nog niet zo groot zijn of als ze verwachten dat ze het niet meer gaan redden.

Sherayca: “Je moet niet wachten tot je hoge schulden hebt tot je hulp vraagt. Vaak stellen mensen het zo lang mogelijk uit. Je kunt beter denken: hoe zorg ik dat het niet zover komt. Bijvoorbeeld als achterstand met de huur dreigt, of als je je baan verliest. Dan kunnen we ook helpen”

“Wanneer iemand om hulp vraagt, hebben we een gesprek. Eerst kijken we of we iemand kunnen helpen de problemen zelf op te lossen. Lukt dat niet dan kijken we welke hulp iemand dan nodig heeft. We kunnen dan misschien helpen met onze deskundige vrijwilligers in de wijkwinkels. Of we regelen een budgetmaatje die iedere week helpt bij de geldzorgen.”

“Dan verwijzen we naar budgetbeheer. Die nemen (een deel van) de administratie over. Soms betalen zij alleen de vaste lasten (huur, gas, water, licht, zorgverzekering) en krijgen de mensen de rest van het geld op hun rekening. Soms betaalt het budgetbeheer alle rekeningen en krijgen mensen elke week leefgeld voor boodschappen.”

Wat gebeurt er als mensen al een schuld hebben?

“We bekijken dan hoe hoog die schuld is en hoeveel iemand iedere maand kan betalen. We rekenen uit of dat genoeg is om alles op korte termijn terug te betalen. Lukt dat? Dan helpen we om dat te regelen. Lukt dat niet? Dan verwijzen we naar schuldhulpverlening van IJsselgemeenten. Die kunnen iemand dan helpen door afspraken te maken met de schuldeisers. Als dat ook niet meteen lukt, kan dat via de rechtbank. In ieder geval willen we zorgen dat iemand dan na 3/5 jaar weer zonder schulden verder kan.“

Hoe zorgt Welzijn Capelle dat mensen niet opnieuw geldproblemen krijgen?

Voor mensen die het moeilijk vinden om met geld om te gaan, hebben we een gratis budgettraining en budgetkringen.

Hoe is je passie voor schuldhulpverlening ontstaan?

“Ik heb altijd bij een bank gewerkt, tot ik met mijn ex-partner een eigen bedrijf begon. Dat liep fout en ik bleef met een schuld van € 40.000 zitten. Ik heb toen zelf schuldhulpverlening gekregen. In drie jaar heb ik € 36.000 afbetaald. Daar ben ik heel trots op! De rest is kwijtgescholden. Ik spreek dus ook uit eigen ervaring als ik mensen help.

Na die periode wilde ik andere mensen met schulden helpen. Ik hen de post-HBO opleiding Schuldhulpverlening gaan doen. Nu werk ik bij Welzijn Capelle. Ik heb kracht gehaald uit mijn eigen situatie. Dat wil ik ook op anderen overdragen door hen te steunen. Ik wil met mijn verhaal het taboe van geldproblemen afhalen en mensen de moed te geven om hulp te vragen. Ik hoop dit werk in ieder geval nog lang te kunnen doen en veel mensen te helpen.”

Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen

Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen. Geen zicht op inkomen en uitgaven? Welzijn Capelle helpt. Op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen staat meer informatie en kunt u zich aanmelden. Of bel 010 – 707 49 00 voor een afspraak.

Heeft u lokaal nieuws uit Zuidplas of omgeving?
Mail het ons via redactie@dichtbijhetnieuws.nl